SADREDDİN ÖZÇİMİ
(1955-)
1955'de Konya'da doğdu. Sâdeddin Kaynak'ın talebelerinden Fevzi Özçimi’nin oğludur. İlk, orta ve lise öğrenimini Konya'da tamamladıktan sonra İTÜ Türk Mûsıkîsi Devlet Konservatuarı'nın Temel Bilimler Bölümü'ne giren ilk öğrenciler arasında yer aldı. Eğitimini ney sazı üzerine tamamlayarak 1979 yılında mezun oldu. Konservatuar öğrenimi sırasında Aka Gündüz Kutbay ve Niyazi Sayın'ın öğrencisi oldu.
Mezuniyetinden önce 1977 yılında, Dr. Nevzad Atlığ yönetiminde yeni kurulmuş bulunan İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'na ney sanatkârı olarak girdi. 1980 yılında döndüğü Konya'da, dönemin belediye başkanı Mehmet Keçeciler ‘in isteği üzer- ine, belediye bünyesinde bir konservatuar kurmak amacıyla çalışmalara başladı. Önce Konya Belediyesi Türk Mûsikîsi Korosu'nu kurdu. Bu koroda, lise seviyesindeki Konyalı gençlere Türk mûsikîsi öğretti. Bu öğrencilerinden bir bölümü hâlen, mûsikî dünyasında başarılı çalışmalarını sürdürmektedir.
1984 yılına kadar Konya Belediyesi bünyesinde çalıştıktan sonra 1984 sonunda Selçuk Üniversitesi'nde müzik okutmanı olarak göreve başladı. Daha sonra Cinuçen Tanrıkorur ile birlikte Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü'nün kuruluş çalışmaları içinde yer aldı.
1986 yılında İstanbul'a gelerek Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinî Mûsikî Kürsüsünde master çalışmasına başladı. Master tezini, XV. yy’e ait, Hızır Bin Abdullah'ın Kitâbü'l-Edvâr adlı nazariyat kitabı üzerine hazırladı. Özçimi'nin bu çalışması, Mûsikî Mecmuasının 1999 ve 2000 yıllarında çıkan sayılarında bölümler halinde yayımlandı.
1987 yılında ney sanatkârı olarak atandığı, Necdet Yaşar tarafından kurulup yönetilen İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu'nda çalışmaktayken, 2006 yılı itibariyle kurulan İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğunda yine ney sanatkârı olarak çalışmalarını sürdürmüştür.
Sadreddin Özçimi, müzik hayatı boyunca yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda konser turnesine katıldı. İlk olarak 1981 yılında UNESCO tarafından Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen müzik konferansına Necdet Yaşar ile birlikte katılarak konserler verdi. Bu ilk yurt dışı turnesini, yine UNESCO'nun düzenlediği ve İngiltere'de gerçekleştirilen bir diğer uluslararası konferans izledi. Necdet Yaşar'la beraber konser verdiği ülkeler arasında başta ABD olmak üzere Avrupa'nın bütün ülkeleri, Hong Kong ve Irak yer almaktadır.
Özçimi ayrıca, İstanbul Tasavvuf Mûsikîsi ve Sema Topluluğu ile İstanbul Fasıl Topluluğu başta olmak üzere çeşitli müzik topluluklarının içinde yer almak suretiyle de çeşitli ülkelere düzenlenen turnelere katıldı. Konyalı olmasının da etkisiyle, 1971-1999 yılları arasında küçük aralıklar dışında hemen her yıl Konya'da tertip edilen Mevlânâ İhtifalleri'nde neyzen olarak yer aldı. Bu görevini son yıllarda "Neyzenbaşı" sıfatıyla sürdürmektedir.
Solist veya topluluk içinde yer almak suretiyle çok sayıda plak, kaset ve CD çalışması yapmış olan Özçimi'nin "Trance-1" adını taşıyan albümünde olduğu gibi bazı kalıcı nitelikteki çalışmaları, yabancı firmalar tarafından gerçekleştirilerek yurt dışında yayımlandı. 1994'den itibaren kadrosunda yer aldığı İstanbul Fasıl Topluluğu ile birlikte, belgesel nitelikli 7 adet CD ile 7 adet kasetin yapımına katkıda bulundu. Yurt içinde ve yurt dışında büyük ilgi gören Sufi Rhythms (Sultân-ı Aşk) ve Breath Taste (Neyistan) adlı albümleriyle Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2001 yılının En İyi Türk Mûsikîsi Sanatçısı ödülüne layık görüldü. Geçen yıllarda çok sayıda TV programı yapmış olan Özçimi'nin, 1982 yılında Konya Karatay Medresesi'nin doğal akustiğinde gerçekleştirdiği 65 dakikalık fihrist taksiminin kayıtlarından hazırlanan "Karatay'dan Gelen Ses" adlı albümünü ve son olarakta 2008 yılında Lila Müzik Yapım tarafından gerçekleştirilen ve ses kayıtlarının Hz. Mevlana Müzesinin tabii akustiğinde yapıldığı "Huzurda Ney Taksimleri" adlı albüm çalışmaları müzik sevenlere sunulmuştur.
Sadreddin Özçimi müzik çalışmalarının yanı sıra, klasik sanatların diğer bazı dalları ile de ciddi seviyede ilgilenmektedir. Bunlardan ilki, hocası Niyazi Sayın'dan etkilenerek ve onun yolunda gitmek azmiyle başladığı tesbih yapma çalışmalarıdır. Bu konuda dikkate değer çalışmalarla verdiği eserler bulunmaktadır. Öte yandan 1993 yılından itibaren, Hezârfen Necmeddin Okyay'ın talebesinden ebrû sanatkârı Mustafa Düzgünman'dan icâzetli olan ve günümüzün önde gelen ebrû ustaları arasında sayılan Alpaslan Babaoğlu'ndan meşk ederek icâzet aldığı ebrû sanatıyla ilgili çalışmalarını ciddi bir çizgide sürdürmektedir. Bu sahada verdiği eserler, yurt içinde ve yurt dışında çeşitli sergilerde değerlendirilmiştir.
Özçimi, M. Sadreddin. Ebru. Biksad Yayınları. İstanbul: 2010.