• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
    • Acıbadem Türk Telekom Şehit Mete Sertbaş Ortaokulu /2024
    • Geçmişten Geleceğe Başarının adı
    • Acıbadem Türk Telekom Şehit Mete Sertbaş Ortaokulu /2024
    • Geçmişten Geleceğe Başarının adı
    • Acıbadem Türk Telekom Şehit Mete Sertbaş Ortaokulu /2024
    • Geçmişten Geleceğe Başarının adı

45. Hüseyin Besim Çeçener

HÜSEYİN BESİM ÇEÇENER

(1934-2017)

Hüseyin Besim Çeçener, 1934 yılında Üsküdar’da doğmuş, 1961 yılında Devlet Güzel sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’nü bitirmiştir.

Askerlik sonrası, 1963 yılından itibaren beş yıl boyunca İstanbul Belediyesi Planlama Müdürlüğünde İstanbul’un çeşitli kesimlerinin imar planlaması, özellikle de Üsküdar ile ilgili planlar üzerinde çalıştı. İki yıllık yoğun bir emek ürünü olan Üsküdar Planı, tarihi mevcut doku ve ölçülerin korunmasını esas aldığından uygulanmamıştır.

Ancak bu tutumu nedeniyle belediyenin Eski Eserler Bürosu’na şef olarak atanmıştır. Bu görevi sırasında, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun her toplantısına danışman olarak katılması, bizzat Kurul tarafından istenmiştir.

1971 yılı sonunda ise, İstanbul Belediyesi’nden ayrılıp Kültür Bakanlığı’na geçmiş ve Anıtlar Yüksek Kurulu Genel sekreterliğini, yaklaşık on yıl yürütmüştür. 1980 yılının Ocak ayında bu görevden alınıp İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde “eylemsiz oturma görevine atanmıştır.

1987 yılında kendi isteği ile Kültür Bakanlığı’ndan emekliye ayrılmıştır.

20.01.1993 tarihinde seçildiği İstanbul il Numaralı Koruma Kurulunun yaklaşık üç yıl başkanlığını yapmış, bu kurulda, rutin işlerin dışında, eski çalışmalarından edindiği birikimleri yansıtan yirminin üzerinde rapor kaleme alarak Kültür Bakanlığı’na iletmiştir.

Birkaç özel örnek uygulanmış tasarım dışında proje mimarlığı yapmadı. Korumacı olarak tanınmasına karşın kendini kent plancısı olarak tanımlamıştır.

Ancak son otuz yıldan beri imar planlamada, yapı kapitali öncelikli olmak kaydı ile, koruma anlayışının hiçbir zaman değişmediğini gören H. Besim Çeçener imar planlaması, taşınmaz kültür ve doğa varlıklarının envanteri ile korunmasına yönelik mesleki katkılarını yayınları, yazıları, raporları ile sürdürmüştür.

Mesleki katkılarını yaşadığı çağa ve topraklara karşı sorumluluk bilinci içinde, mesleki sorumluluk ve meslek etiği çerçevesinde her daim sürdürmesi nedeniyle Mimarlar Odası tarafından 2014 yılı Ulusal Mimarlık Ödülleri kapsamında “Mimarlığa Katkı Dalı Başarı Ödülüne İlhan Tekeli ile birlikte layık görülmüştür.

Bugüne kadar yayınlanmış olan kitapları;

– İstanbul’un Kültür ve İmar Sorunları, 1995

– İmar Hukuku ve Kentleşme Sürecindeki Olumsuzluklar, 2000

– Üsküdar Merkez Mahalleleri Osmanlı Dönemi Su Uygarlı¬ğı Eserleri, 2007

– Üsküdar Anıları Eski Üskdar Yaşantısından Kesitler, 2008

– Beylerbeyi Kültür ve Doğa Varlıkları Kılavuzu, 2008

– Eminönü Hanlar Bölgesi Anıtsal Eserler Kılavuzu, 2011

– Anıtlar Yüksek Kurulu Yılları, 2013

– Arnavutköy Kültür ve Doğa Varlıkları Kılavuzu, 2015

– Duyumsamalar, 2016

Ayrıca Mimarlar Odası’nın yayınları başta olmak üzere birçok yazısı ve röportajlar yayınlanmıştır.

 

Cumhuriyetin Üsküdar 100’leri
 
 
 
 
 
 
Aktif Ziyaretçi33
Bugün Toplam112
Toplam Ziyaret4158
Üyelik Girişi
Takvim
Hava Durumu