• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
    • Acıbadem Türk Telekom Şehit Mete Sertbaş Ortaokulu /2024
    • Geçmişten Geleceğe Başarıyla Açılan Kapı
    • Acıbadem Türk Telekom Şehit Mete Sertbaş Ortaokulu /2024
    • Geçmişten Geleceğe Başarının adı
    • Acıbadem Türk Telekom Şehit Mete Sertbaş Ortaokulu /2024
    • Geçmişten Geleceğe Başarının adı
Ajandam Üsküdar 2025
Site Haritası

3 Aralık

İSAM

İslâm Araştırmaları Merkezi

Adres: Altunizade, İcadiye Bağlarbaşı Cd. No:38, 34672 Üsküdar/İstanbul

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından kurulan ilmî araştırma merkezi.

İslâm Araştırmaları Merkezi (İSAM), Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV) 3 Aralık 1988 tarihinde aldığı bir kararla İstanbul’da (Üsküdar-Bağlarbaşı), Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi Genel Müdürlüğü’nün 1983’ten beri faaliyetlerini sürdürdüğü binasında kuruldu. Aynı tarihte yürürlüğe giren İSAM çalışma tâlimatının beşinci maddesinde kuruluşun amacı “ilmî araştırmalar yapmak, özellikle İslâmî ilimler ve şarkiyat alanlarında yoğunlaşarak ilmî eserler ortaya koymak, yurt içinde ve dışında ilmî toplantılar düzenlemek, araştırmacı yetiştirmek, araştırma kütüphanesi ve dokümantasyon ünitesi kurmak” şeklinde ifade edilmiş; merkezin yönetimi başkanını kendi içinden seçen en az üç kişiden oluşan yönetim kuruluna verilmiştir. Ayrıca merkezin idarî ve teknik hizmetlerini yürütmek üzere bünyesinde bazı müdürlüklerin yer aldığı genel sekreterlik birimi oluşturulmuştur.

Çalışmalarına Mart 1993’e kadar bu statü ile devam eden merkezin Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi’ni yayıma hazırlayan kurumla birleştirilmesi gündeme gelmiş, vakfın 19 Mart 1993 tarihinde aldığı bir kararla bu iki kuruluşun Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Araştırmaları Merkezi olarak teşkilâtlandırılması uygun görülmüştür. Bu değişiklik sırasında İslâm Araştırmaları Merkezi’nin eski statüsü korunarak yönetim başkanını kendi içinden iki yıl süreyle seçen en az üç, en çok beş kişilik idare meclisine tevdi edilmiş, yedi cildi tamamlanmış olan ansiklopediyi neşre hazırlama sorumluluğu da İslâm Araştırmaları Merkezi yönetimine verilmiştir. Ayrıca araştırmacıların yapacağı çalışmaları planlamak ve idare meclisince onaylanmış programların gerçekleşmesini sağlamakla görevli araştırmacılar kurulu, ansiklopedi maddelerinin tespitinden itibaren teknik redaksiyon safhasına kadar geçirdiği bütün basamaklardaki çalışmaları incelemek üzere inceleme kurulu, ansiklopedinin çalışmalarını yürütmek ve gerektiğinde maddelerin redaksiyonlarını yapmak üzere uzmanlık alanlarına göre ilim kurulları, ilmî redaksiyonları tamamlanmış eserlerin ve ansiklopedi maddelerinin teknik redaksiyonunu yapmak üzere teknik redaksiyon kurulu bu yeni düzenlemede yer almıştır.

1996 yılında mütevelli heyetinin aldığı bir kararla idare meclisi lağvedilerek merkezin yönetimiyle ilgili yetki ve sorumluluk mütevelli heyeti tarafından iki yıl için görevlendirilen başkana verilmiş, ilmî konuları istişare etmek üzere başkanın beş veya yedi kişilik bir danışma kurulu oluşturması kararlaştırılmış, 1998’de yapılan bir değişiklikle bazı idarî konuların da danışma kurulunda görüşülmesi benimsenmiştir.

Kuruluşundan itibaren ilmî çalışmaların sürdürüldüğü İslâm Araştırmaları Merkezi’nde yılda iki cilt olarak yayımlanan ansiklopedi yanında bazı eserler hazırlanmış ve bunların bir kısmı yayımlanmıştır. Azmi Özcan’ın Pan-İslamizm: Osmanlı Devleti, Hindistan Müslümanları ve İngiltere (1877-1914) (İstanbul 1992), Tahâvî’nin Aḥkâmü’l-Ḳurʾâni’l-Kerîm (nşr. Sadettin Ünal, I-II, İstanbul 1416/1995-1418/1998), Zehebî’nin Maʿrifetü’l-ḳurrâʾi’l-kibâr ʿale’ṭ-ṭabaḳāt ve’l-aʿṣâr (nşr. Tayyar Altıkulaç, I-IV, İstanbul 1416/1995), İsmail Hakkı Göksoy’un Endonezya’da İslâm ve Hollanda Sömürgeciliği (Ankara 1995), Şaban Sitembölükbaşı’nın Türkiye’de İslâm’ın Yeniden İnkişafı (Ankara 1995), Ferhat Koca’nın İslâm Hukuk Metodolojisinde Tahsis (İstanbul 1996), İlyas Üzüm’ün Günümüz Aleviliği (İstanbul 1997), Ali Köse’nin Neden İslâm’ı Seçiyorlar (İstanbul 1997), M. Sait Özervarlı’nın Kelâmda Yenilik Arayışları (İstanbul 1998), Hilal Görgün’ün Die politische Rolle der Azhar in der Sadat-Ära (1970-1981) (İstanbul 1998), Tahsin Görgün’ün Sprache, Handlung und Norm (İstanbul 1998), Talip Küçükcan ve Ali Köse’nin Doğal Âfetler ve Din (İstanbul 2000) adlı eserleri burada zikredilebilir.

1997’den bu yana yılda bir sayı olarak çıkarılan, Türkçe’den başka Arapça, Farsça, Fransızca, Almanca ve İngilizce makalelerin de yer aldığı İslâm Araştırmaları Dergisi’nin 4. sayısı yayımlanmış; Türkiye Diyanet Vakfı tarafından her yıl “Kutlu Doğum Haftası” münasebetiyle gerçekleştirilen etkinlikler çerçevesinde İslâm Araştırmaları Merkezi’nde düzenlenen sempozyumlarda sunulan tebliğler İslâm, Gelenek ve Yenileşme (İstanbul 1996), İslâm ve Modernleşme (İstanbul 1997), Günümüz Dünyasında Müslüman Azınlıklar (İstanbul 1998) adıyla yayımlanmıştır.

İslâm Araştırmaları Merkezi Kütüphanesi’ne yeni gelen kitaplardan ilim çevrelerini haberdar etmek maksadıyla üç ayda bir yayımlanan Yeni Gelen Kitapların 25, çeşitli ülkelerde yayımlanıp ilmî niteliği olan ve kütüphaneye gelen dergilerdeki makaleler konusunda yine her üç ayda bir hazırlanan Yeni Gelen Dergiler ve İçindekilerin 28. sayısı, başta ilâhiyat fakülteleri olmak üzere ilgili diğer fakülte ve kuruluşların kütüphanelerine ulaştırılmaktadır.

Üzerinde önemle durulan ve her geçen gün biraz daha geliştirilen hizmet alanlarından biri de İslâm Araştırmaları Merkezi Kütüphanesi’dir. Satın alma, mübadele, bağış gibi yollarla bugüne kadar değişik dillerde toplam 130.000 cildin üzerinde kitabın okuyucunun istifadesine sunulduğu; Nihad M. Çetin, Tahsin Yazıcı, H. Fahrettin Başaran, Ziyad Ebüzziya, Orhan Şaik Gökyay, Günay Tümer, Albert Habib Hourani, Asım Taşer, Nejat Göyünç, Jacques Waardenburg, Hilmi Oflaz, Yavuz Argıt, Rasim Erverdi’nin koleksiyonlarının yer aldığı kütüphaneden yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle yurt içinden ve dışından gelen diğer araştırmacılar yararlanmaktadır.

31 Aralık 2000 tarihi itibariyle kütüphanenin bilgisayar veri tabanında 237.421’i yazma, 435.540’ı matbu olmak üzere çeşitli kütüphanelerde bulunan toplam 672.961 kitap künyesi kaydedilmiş olup dokümantasyon servisi tarafından aynı tarihe kadar 39.000 cilt kitap ve 1766 dergi koleksiyonu taranmış, elde edilen dokümanlar ansiklopedideki madde başlıklarına göre 16.075 dosya açılarak araştırmacıların istifadesine sunulmuştur.

İstanbul Müftülüğü Şer‘iyye Sicilleri Arşivi’nde bulunan kadı sicilleriyle (9859 defter) kazasker rûznâmçelerine (377 defter), nakîbüleşraf defterlerine (33 adet) ve kadı mühürlerine (13 defter) ait 875.118 poz mikrofilm, okuma ve okuma-baskı cihazlarıyla okuyucuların hizmetine arz edilmiştir. Bir başka hizmet de “tezler veri tabanı” olup Türkiye’deki üniversitelerde öncelikle sosyal bilimler alanında yapılan yüksek lisans, doktora, doçentlik ve uzmanlık tezleri için oluşturulan bu veri tabanında 2000 yılı sonu itibariyle 96.600 tez künyesi yer almış, böylece yapılan ilmî çalışmalardan akademik çevrelerin haberdar edilmesi sağlanmıştır. Ayrıca üniversitelerden ve değişik bilim çevrelerinden gelen bilgi, belge ve doküman talepleri karşılanmaya çalışılmaktadır.

İslâm Araştırmaları Merkezi’nin temel faaliyet alanlarından biri de araştırmacı yetiştirme programıdır. Bu amaçla merkezin kurulmasından önce vakıf tarafından Almanya, İngiltere ve Fransa’ya gönderilen toplam on sekiz yüksek lisans ve doktora öğrencisinin yetiştirilmesiyle ilgili yetki ve sorumluluk merkez idaresine verilmiş, daha sonra yurt içi ve dışında uygulanan ve devam etmekte olan araştırmacı yetiştirme programından imtihanla seçilen seksen dört eleman faydalandırılarak klasik İslâmî ilimler yanında siyaset, tarih, ekonomi, felsefe, sosyoloji, antropoloji, dinler tarihi, ilimler tarihi ve edebiyat gibi alanlarda çalışma yapmaları sağlanmıştır. Doktora öğrenimlerini tamamlayan bu elemanlardan on biri halen merkezde araştırmacı olarak görev yapmakta, bazıları da çeşitli üniversitelere intisap ederek akademik ilerlemelerini sürdürmektedir.

İslâm Araştırmaları Merkezi 1997 yılında, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından inşa edilen ve dört binadan meydana gelen yeni binalarına taşınmıştır. Bu binalardan biri idarî birimlere tahsis edilirken en geniş olanı kütüphane için düzenlenmiş, bir diğeri araştırmacıların çalışma odaları, derslikler ve konferans salonu olarak planlanmış, dördüncü blokta ise personel lojmanlarıyla misafirhane ve yemekhaneye yer verilmiştir.

Pek çok ülkedeki üniversite ve ilmî kuruluşla gerçekleştirdiği iş birliği sayesinde dünyada itibarlı bir konuma gelen, kütüphanesi yurt içinden ve dışından her gün yaklaşık 100 araştırmacı tarafından ziyaret edilen İslâm Araştırmaları Merkezi’nde halen on sekizi tam, yetmiş sekizi kısmî mesai veren doksan altı bilim adamı çalışmakta, idarî ve teknik personelle birlikte çalışanların toplam sayısı 170’i aşmaktadır (İslâm Araştırmaları Merkezi kendi adıyla oluşturduğu sitede [isam.org.tr] faaliyetlerini kamuoyuna duyurmaktadır).

 

https://islamansiklopedisi.org.tr/islam-arastirmalari-merkezi

https://www.isam.org.tr/kurumsal/tarihce

 

 

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

Engelli bireylerin toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarla tam ve etkin bir biçimde katılmalarını sağlamak ve yaşamın her alanında engelli bireylerin durumuna ilişkin farkındalığı artırmak amacıyla 1992 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 47/3 sayılı kararı ile her yıl 3 Aralık’ta Dünya Engelliler Günü’nün kutlanacağı ilan edilmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün güncel verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 16’sını engelli bireyler oluşturmaktadır. Türkiye nüfusunun ise % 12,29’unun en az bir engeli bulunmaktadır. Ülkemizin ve dünya nüfusunun önemli bir kısmını oluşturan engelli bireyler, toplumsal hayata katılma noktasında çeşitli sorunlar yaşamakla birlikte bu sorunlardan en temelleri BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde sağlık, eğitim, istihdam, ulaşıma erişim, özellikle kadın engelli bireylerin maruz kaldıkları kesişimsel ayrımcılıklar ve eşitsizlikler olarak ifade edilmiştir.

Bu kapsamda, engelli bireylerin toplumsal yaşama etkin bir biçimde katılabilmesi, haklarını diğer bireylerle eşit şekilde kullanabilmeleri ve engellilere yönelik ayrımcılığın önlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu amaçlarla Türkiye, BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme ’ye ve İhtiyari Protokole taraf olmuş, Anayasa ve kanun düzeyinde birçok düzenlemeyi hayata geçirmiştir. Bunun en önemli örneklerinden biri, engellilerin sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğe ilişkin sorunlarının çözümü ile her bakımdan gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılımlarını sağlama amacıyla kabul edilen 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’dur.

Kapsayıcı, çoğulcu ve daha eşitlikçi bir toplum olma yolundaki bu adımların önemi çok büyük ve anlamlı olmakla birlikte; engelli bireyler için daha yaşanılabilir bir dünya, toplumu oluşturan tüm bireylerin ortak anlayışı ve farkındalığı ile mümkün olabilecektir.

 

ÜSKÜDAR ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ

Adres: Bulgurlu, Libadiye Kavşağı, 34696 Üsküdar/İstanbul

 

Alanında uzman akademisyenler ve eğitimli uzmanlarla istişare edilerek planlanan Engelsiz Yaşam Merkezi'nde, her engelli vatandaşın tüm ihtiyaçları karşılanıyor. 4 bin metrekare inşaat alanına sahip 5 katlı merkez engelsiz parkı, engelsiz yaşam bahçesi, engellilere özel hobi bostanı ve 50 araçlık açık otoparktan oluşuyor. Tüm engel grupları düşünülerek tamamen engelsiz bir yapıda tasarlanan merkezde bireylerin engel durumuna göre bay ve bayan olmak üzere iki havuzdahidroterapi (su terapisi), özel tasarlanan sınıflarda duyu bütünleme terapisi, uzay terapisi, fizyoterapi, hipoterapi, dil ve konuşma terapisi ve teknoterapi gibi çok özel hizmetler veriliyor.

Ayrıca özel eğitim gerektiren bireylere bireysel ve grup eğitimi, pedagog hizmeti, psikolog ve sosyolog hizmeti sağlanıyor. Beş yıldızlı otel kalitesinde hazırlanan 10 adet özel hasta bakım odasında evde yatağa bağımlı engelliler misafir edilerek, ailelerine özel işlerini yapma fırsatı veriliyor. Çok amaçlı 100 kişilik engelsiz konferans salonunda konser, tiyatro, sinema, konferans ve seminer hizmeti sunuluyor. Bilgisayar, filografi, kaligrafi, el sanatları, müzik ve sanat atölyelerindeki özel kurslarda eğitim alan engelliler, üretici konumuna getiriliyor.

Merkezde yer alan Türkiye'de örnek teşkil eden Alzheimer Hobi Merkezi'nde bu hastalığın başlangıç seviyesinde olan yaşlılara özel eğitimler veriliyor. Ayrıca Engelliler Koordinasyon Birimi'nde ihtiyaç sahibi engelli ve yaşlı vatandaşlara hasta yatağı, akülü sandalye, tekerlekli sandalye, baston ve yaşlı bezi dağıtımı sağlanıyor. Engelsiz Yaşam Merkezi'nde verilen tüm hizmetler 75'e yakın uzman tarafından tamamen ücretsiz olarak sunuluyor.

3 Aralık 2018 tarihinde Üsküdar Belediyesi tarafından açılarak hizmete sunulmuştur.

 

https://www.uskudar.bel.tr/tr/main/pages/engelsiz-yasam-merkezi/431

 

 

TEBESSÜM KAHVESİ-2

Adres: Üsküdar Belediyesi Hizmet Binası Mimarsinan Mah.Çavuşdere Cad. No 35 Üsküdar /İstanbul

İlkini 21 Mart 2016, ikincisini 3 Aralık 2019 tarihinde hizmete açılan Tebessüm Kahvesi projesinde, 20-39 yaş aralığında 10 Down Sendromlu gencimiz çalışıyor. Tebessüm Kahvesi ile gençlerimiz; kişisel bakımlarını ve temel ihtiyaçlarını tek başına giderme, tek başına toplu taşıma kullanma, gündemi takip etme, sosyal ilişkiler kurma ve geliştirme, zaman ve para kavramını öğrenme, özgüvenlerini geliştirme, eğitim süreçlerinde sosyal gelişim göstererek doğru iletişim kurmayı öğrenme gibi kazanımlar elde ediyorlar. Down Sendromlu gençlerin servis elemanı olarak çalıştığı Tebessüm kahvesi şubeleri nezih huzurlu ortamı ile her gün 08:30- 18:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Down Sendromlu gençler günde maksimum 6 saat olmak üzere vardiyalı olarak çalışmaktadırlar. Haftanın 7 günü hizmete açık olan Tebessüm Kahvelerinde Down Sendromlu gençler 1 gün izin kullanmaktadır. Böylece sosyal hayata ve iş hayatına dahil olan özel gençler kendilerini ifade edebilmekte, imkan verildiğinde yetenek ve kabiliyetlerini sergileyebilmekte ve kullanabilmekte, sosyal hayatta ve çalışma hayatında sorumluluk alabilmektedirler. Tüm özel arkadaşlarımıza sonsuz teşekkürler, iyi ki varlar.

https://www.tebessumkahvesi.com.tr/

 

Cumhuriyetin Üsküdar 100’leri
 
 
 
 
 
 
Aktif Ziyaretçi27
Bugün Toplam420
Toplam Ziyaret9125
Üyelik Girişi
Takvim
Hava Durumu