KRİKOR BALYAN
(1764-1831)
Hassa mimarlarından; Bağlarbaşı’nda yaşamıştır.
Hassa mimarı Kayserili Merametci Bali Kalfa’nın oğludur. Balyan (Balian) soy adını ilk defa kullanan kişidir. 1800 yılına doğru Hassa mimarı Minas Kalfa’nın kızı Soğome ile evlenmiştir. Evinin Bülbülderesi’nin üstünde, ilk tepede olduğu, evinin yakınında çok sayıda bülbül yetiştirmesi sebebiyle semtin bu isimle anıldığı, Bağlarbaşı’ndaki geniş bahçelerinde işçi ve ustalarına ziyafetler verdiği belirtilmiştir. Yaptığı hayır işlerinin başında Üsküdar Surp Haç Kilisesi’nin 1830 yılındaki büyük onarımı gelmektedir. Bir korku neticesi geçirdiği felç sebebiyle Üsküdar’da öldü (15 Kasım 1831). Kabri Bağlarbaşı Ermeni Mezarlığı’ndadır. Mezar taşında Osmanlı Türkçesi ve Ermenice iki dilde kitabesi vardır. Ölümünden sonra Sultan tarafından görevi oğlu Garabed Balyan ve damadı Hovhannes Serveryan’a verilmiştir. Gençliği hakkında fazla bilgi yoktur. SultanI. Abdülhamid devrinde saray mimarı olduğu söylenir. Sultan III. Selim’in müşavirliğini yaptı ancak önemli faaliyetleri, itimadını kazandığı Sultan II. Mahmud devrine rastlar. Yabancı elçiler ile görüşmelerde ve mezhep ayrılığı sebebiyle anlaşmazlık yaşayan Ermeni cemaatlerin idaresi gibi konularda Sultan tarafından bilgisine başvuruldu. Kendisine verilen bir fermanla (1809) dilediği biçimde giyinmek, ata binmek, maiyetinde iki kişi bulundurmak, sakal bırakmak, çift kürekli bir kayığa sahip olmak ve bazı vergilerden muaf tutulmak gibi imtiyazlar verildi.
Batılılaşma Döneminde inşa etmiş olduğu eserlere dokunuşlarını gerçekleştiren Krikor’un önemli eserleri arasında;
Sarayburnu’ndaki Saray
Beşiktaş Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
Valide Sultan Sarayı
Defterdar Sarayı
Aynalıkavak Kasrı
Nusretiye Camii
Selimiye Kışlasıve çevre yapıları
Davutpaşa Kışlası
Beyoğlu Kışlası
Darphane-i Amire
Valide Bendi
Topuzlu Bendi
Yangın Köşkü
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.uskudar.bel.tr/userfiles/files/MNA_Uskudarli_Meshurlar.pdf
TULUYHAN UĞURLU
(1965-)
15 Kasım 1965’de İstanbul’da doğdu.
Yeteneği 4 yaşında keşfedildi ve aynı yıl İstanbul Belediye Konservatuvarı piyano bölümüne kabul edildi. 7 yaşında devlet tarafından açılan Harika Çocuklar Sınavını kazanarak yurt dışında yüksek müziği eğitimi yapmaya hak kazandı. Lise ve konservatuvarın ardından eğitimini Viyana Müzik Akademisi’nde tamamladı. Akademide master yaparken, sanat yaşamının en ciddi kararını vererek, klasiklere veda etti ve sadece kendi eserlerini seslendirmeye başladı. Canlı konser kayıtlarından oluşan Go With God ve Kutsal Kitaplardan Ayetler isimli ilk iki albümünde hayranı olduğu Bach’dan esinlenerek inanç konularına eğildi. 1996’da Türkiye’de İstanbul Kanatlarımın Altında film müziği ile ünlendi. Cumhuriyetin 75. yıl kutlamaları için Mustafa Kemal Atatürk ve Güneşin Askerleri, büyük depremin ardından Şehrin Gözyaşları isimli eserlerini besteledi ve bunları albüm haline getirdi. Çeşitli belgesel müzikleri de yazan sanatçı son piyano eserlerini Beyazıt’ta Zaman isimli albümde topladı. Aynı dönemde ilk senfonisi olan Senfoni Türk ‘ü de tamamladı. Bu eserinde senfoni orkestrası, mehter takımı, Türk Müziği enstrümanları ve piyanoyu bir arada kullanarak, Türk Klasik müziğinde bir ilke imza attı. Tuluyhan Uğurlu, 2003 yılından itibaren Klasik Müzik dünyasında yapılmamış bir ilke imzasını atarak, konserlerini konser salonlarının dışına taşıyarak, tarihi mekânlarda gerçekleştirmeye başladı. Uğurlu 2006 yılında Dünya Başkenti İstanbul isimli bir albüm yaptı. Albümün tanıtım konserlerinde 250’nin üzerinde farklı mekânda sahneye çıktı. 2009’da Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği ASCAME’nin isteğiyle Akdeniz kültürünü desteklemek amacıyla Akdeniz isimli bir albüm yaptı. Temmuz 2010’da çıkan ve İstanbul’un dününden çok bugününü ve yarınını anlatan Sonsuza Kadar İstanbul’un ardından 2017’de sevilen eserlerinden oluşan Best Of Tuluyhan 1, 2018’de ise Best Of Tuluyhan 2 satışa çıktı.
https://www.tuluyhanugurlu.com/biyogr