BURHAN FELEK
(1889-1982)
Adı Üsküdar’la beraber anılan ünlü gazeteci, yazar, spor adamı. Tam adı Mehmet Burhanettin’dir. Babası Şûrâyı Devlet üyelerinden Ziyaeddin Bey’dir. Üsküdar’da İhsa niye mahallesinde doğdu (1889). Ailesi yedi göbek Üsküdarlı’dır. Üsküdar Ravza-i Terakki Rüştiyesi ve Mülkiye İdâdîsi’ni, İstanbul Hukuk Mektebi’ni bitirdi (1911). Evkaf inşaat başkâtipliği, Ticaret Vekâleti hukuk müşavir muavinliği, İstanbul iaşe müdürlüğü gibi görevlerde bulundu. Çeşitli okullarda Fransızca ve Türkçe İstanbul Gazetecilik Enstitüsü’nde yazı nevileri hocalığı yaptı. Hukuk Mektebi’nde okurken Üsküdar’daki arkadaşlarıyla Anadolu Spor Kulübü’nü kurdu (1907) ve 1920’li yıllara kadar, İstanbul liglerinde, ön sıralardaki yerini hep koruyan kulübün futbolcusu da oldu. Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı’nın kurucuları arasında yer aldı (1923). Millî Spor Teşkilatı’nı (1924) ve Balkan Oyunları’nı kurdu (1930). Atletizm Federasyonu Başkanlığı (1922-1935) ve Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi başkanlığı (1962-82) spor alanındaki diğer etkinliklerdendir. Öğrenciyken spor muhabirliği ile başladığı gazeteciliği (1909) Donanma ve İdman dergilerindeki yazılarıyla sürdürdü. 1918’de Tasvîr-i Efkar’a spor ve foto muhabiri olarak girdi. Fıkra, sohbet tarzındaki yazarlığını Tevhîd-i Efkar, Vakit, Vatan, Yeni Ses, Milliyet ve Tan’dan sonra Cumhuriyet (1940-1969) ile tekrar Milliyet (1969-1982) gazetelerinde sürdürdü. Kahkaha, Akbaba ve Tef gibi dergilerde mizahî hikâye ve yazılar yazdı. 1946-1950 ve 1959-1982 yılları arasında Gazeteciler Cemiyeti başkanlığı yaptı. Cemiyet’in 1976’daki kongresinde kendisine “şeyhü’l-muharririn” unvanı verildi. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) tarafından basın şeref listesine alındı. Ölümünden sonra Fransa hükûmeti tarafından Légion d’honneur nişanı verildi. Yazarın sağlığında yayımlanan eserleri: Hint Masalları (gezi yazıları, 1943), Felek (birinci kitap 1947), Felek(ikinci kitap 1948), Vatandaş Ahmet Efendi (mizahî hikâye 1957), Eski İstanbul Hikâyeleri (1971), Yaşadığımız Günler (1974), Nasreddin Hoca Fıkraları’dır (1982). Ölümünden sonra yazıları derlendi, eski kitapları yeniden yayımlandı: Felekten Dostlara I (1984), Kırk Yıllık İstanbul Hikâyeleri (1984), Vatandaş Ahmet Efendi (1984), Biraz da Yarenlik (1984), Receb’in Kahvesi I (1984), Geçmiş Zaman Olur ki (1985), Hayal Belde Üsküdar (1987).
Uzun yazı hayatı boyunca rahat anlatımı, akıcı Türkçesi ve geniş okuyucu kesimlerine ulaşacak bir mizah anlayışıyla sevilen bir fıkra yazarı olmuştur.
Üsküdar’da doğan ve yirmili yaşlarına kadar orada yaşayan yazar, söz düştükçe Üsküdarlı olduğunu, neyi varsa Üsküdar’ın feyzine ve havasına borçlu olduğunu belirtmiştir. Üsküdar’a bağlılığı sebebiyle gençlik yıllarındaki yazılarında “Üsküdarlı” sıfatını da imzasına eklemiştir. Yazı ve kitaplarında İstanbul’dan ve özellikle Üsküdar’dan çokça söz etmiştir. Hayal Belde Üsküdar kitabını ise orada geçen çocukluk ve gençlik yıllarının anı ve izlenimlerine ayırmış, mahallesi İhsaniye’yi, orada yaşayan insanları, öne çıkan bazı portreleri, sosyal hayat düzenini, komşulukları, Çiçekçi Kahvesi gibi bazı mekânları, Taşdelen safalarını anlatmıştır. Spor ve yazı dışında da ilgileri olmuş, Tırnakçızâde Baha Bey’den ortaoyunu öğrenmiş, gençlik yıllarında Üsküdar’daki bir grupla saray dışındaki ilk ortaoyunu kolunu burada kurmuşlardır.
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.uskudar.bel.tr/userfiles/files/MNA_Uskudarli_Meshurlar.pdf
ÜSKÜDAR BİLİM MERKEZİ
Adres: Ünalan, Ünalan Cd. no:15, 34700 Üsküdar/İstanbul
İlk etap açılışı 4 Kasım 2018 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
Bilim ve bilimsel düşüncenin, toplumun tüm katmanlarıyla buluşturulması amacıyla ortaya çıkan “Bilim Üsküdar”, bilimsel gelişmeleri toplumla buluşturmanın yanı sıra bilimsel düşünce sistematiğinin alt yaş gruplarından başlayarak, topluma öğretilmesini de hedefleyen bir öğrenme merkezidir.
Özellikle ilk ve orta öğretim düzeyinde olmak üzere tüm yaş gruplarını hedefleyen merkez; bilimsel, akılcı, meraka, keşfetmeye dayalı, eleştirel ve deneyimsel düşünmeye teşvik eden önemli bir odak olma hedefindedir. Bilim Üsküdar, farklı yaş gruplarından, farklı birikime sahip bireyleri bilimle buluşturarak, bilim ve teknolojiyi toplum için anlaşılır, ulaşılır bir hale getirme amacıyla kurulmuştur.
BİLİM ÜSKÜDAR
Bir ilçe belediyesi tarafından hayata geçirilmiş ilk bilim merkezi olan Bilim Üsküdar, İstanbul’un ilk, Türkiye’ninse 6. fakat içeriği ve sunduğu teknik özellikleri itibariyle en kapsamlı bilim merkezi oldu. Merkez yılda 500 bin çocuğa bilim ve uzay kültürüyle tanışma imkanı sağlayacak. Bilim Üsküdar’da yıl boyunca Robotik ve Otonomi, Havacılık ve Uzay, Otomotiv, Enerji, Tarım, Telekomünikasyon, Finans, Tıp Teknolojileri temalarına sahip sergiler düzenleniyor. Tesisin en etkileyici bölümü olan Planetaryumda 14 metre çapında, 4K çözünürlükteki kubbesi ile gezegen ve yıldızları gözlemleme imkânına sahip.
Bu kubbe çözünürlük itibariyle ülkemizin en iyisi.
Çocuklara yönelik, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Havacılık, Teknoloji Doğa Bilimleri, Matematik, Tasarım, Parçalara Ayır, Geri Dönüşüm temalı atölye çalışmaları Bilim Üsküdar’ın bir başka önemli özelliği. Tesiste ayrıca 600 kişilik konferans salonu ve 300 araçlık otopark da yer alıyor.
Planetaryum
Güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin yapay görüntüsünün, özel bir yansıtıcı yardımıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtıldığı gösteri salonu, 14 metre çapı ve yüksek çözünürlük değeri ile ülkemizin en iyi planetaryumu olma hüviyetine sahiptir. Uzay ve Astronomi alanında verilecek birçok eğitim ve deneyimin tamamlayıcı unsuru olarak hayata geçecek olan “Üsküdar Bilim Merkezi Planetaryumu” bu özelliği ile Türkiye de bir ilk olacaktır.
Uygulamalı Atölyeler
Astronomi, Havacılık ve Uzay Atölyesi, Teknoloji Atölyesi, Matematik Atölyesi, Doğa Bilimleri Atölyesi (Fizik, Kimya, Biyoloji), Tasarım Atölyesi gibi temel atölyeler ile Parçalara Ayır Atölyesi, Geri Dönüşüm Atölyesi olmak üzere toplam sekiz farklı konuda birçok atölye ile ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki öğrencilere özgün bir müfredat eşliğinde eğitim verilmektedir.
Sergi Alanları
İletişim, Robotik, Otomotiv, Finans, Havacılık ve Uzay, Enerji, Doğa Bilimleri ve Tıp Teknolojileri temalarına sahip, etkileşimli sekiz ana sergi alanından oluşmaktadır. Bunun yanında geçici sergi alanı ile yıl içerisinde ülkemizde ve dünya da farklı konulardaki sergiler, bilim merkezinde ziyaretçilerle buluşturmaktadır.
Girişim Merkezi
Yerli teknoloji girişimlerinin doğmasına, büyümesine ve dünya pazarına açılmasına yardımcı olmak amacıyla, düşünsel açılımı olan fikirlere altyapı ve ustalık desteği sunmaktadır.
Hedef Kitlesi
2-12 ve 12-18 yaşları arasındaki öğrenciler başta olmak üzere, 7 den 70’e toplumun tüm kesimi hedef kitlemiz arasında yer almaktadır.
Özgünlüğü
Bilim Üsküdar ziyaretçilerine aktif şekilde gezebilecekleri, dokunabilecekleri, deneyebilecekleri, üretebilecekleri sergi ve atölye çalışmalarının yanı sıra, çocuk oyun alanları, açık ofisleri, kütüphane ve kafeterya alanları ile sosyal etkinlileri de içinde barındıran dinamik ortamlar sunmaktadır.
Amaçlar
*Çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin merak duygusunu uyararak temel ve sosyal bilimler, uygulamaları bilimler, teknoloji ağırlıklı olmak üzere, Türk endüstrisi hakkında bilgilerini artırmak.
*Topluma, öğrenme şevki, keşfetme mutluluğu ve deney yapma heyecanı veren, gençlerin ve halkın her kesiminden bireysel keşiflerin sergilenebildiği bir ortam sunmak.
*Ziyaretçilerin sözel, çözümlemeli ve bilimsel düşünce becerilerini artırmak, geliştirmek
*Toplumda üretken fikirlerin, yeni bilgilerin, keşiflerin, icatların tanıtılması ve tartışılması için ortam sağlamak.
*Okulların eğitim programlarına uygulama alanı olarak, Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği içinde hizmet vermek.
*Endüstri, okul, halk üçgeninde köprü görevi üstlenerek, iletişimini sağlamak ve kuvvetlendirmek.
Hedefler
*Yılda en az bir kere bilim şenliği düzenleyerek, halkın-eğitim kurumları ve sanayi iş birliğini geliştirmeye önderlik etmek.
*En az yılda on kere çeşitli bilimsel konferans, çalışma, çalıştay ve benzeri organizasyonlara ortam sağlayarak iştirak etmek.
*En çok ziyaret edilen gözde yerlerden biri haline gelmek.
*Başka şehirlerde de açılmış veya açılacak olan merkezlere yaşanmış tecrübelerin paylaşımını sağlayarak, görev yayınımına öncülük ve rehberlik etmek.
* Türkiye’de bulunan diğer Bilim merkezlerindeki tüm planetaryumlar (Gökevi) arası iletişimi arttırmak, ortak kârlılıklar üzerinde anlaşmak.
* Kaynakları kısıtlı okullara, gezici üniteler yardımı ile temel bilimler öğretiminde uygulamalı eğitim olanakları sunmak.
*Her yıl “Bilim Şenliği” düzenlemek ve Bilim Haftası’nın ülke genelinde kutlanmasına katkıda bulunmak, diğer merkezlerdeki faaliyetlere destek vermek.
ATÖLYELER
Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki gelişimine katkı sağlamak amacıyla yola çıkmış olan Bilim Üsküdar, bir konu etrafında bütünleşen sergi alanlarının yanı sıra, atölye çalışmaları ile öğrencilere birbiriyle bağlantılı bir eğitim vermeyi hedeflemektedir.
Hafta içi ve hafta sonu yapılması plânlanan eğitimlere, randevu sistemiyle başvuruda bulunan 6-14 yaş seviyesindeki öğrencilere etkileşimli ve eğlenceli atölyelerimizde eğitimler verilecektir.
6-8, 9-11 ve 12-14 yaş gruplarından öğrenciler, aşağıda belirtilen atölyelere hem okullarıyla birlikte hem de bireysel olarak katılabilmektedir.
DOĞA BİLİMLERİ ATÖLYESİ
Doğa Bilimleri Atölyesi içerisinde; ekoloji, fizik, kimya, ve insan biyolojisi alt dallarını barındırmaktadır.
Ekoloji atölyeleri; canlılara ve canlıların doğayla olan ilişkisine odaklanır. Öğrenciler mikroskop altında bitkiler, mantar ve hayvanlar âleminden çeşitli canlıları inceler ve eğlenceli etkinliklerle öğrendiklerini ürüne dönüştürürler. Örneğin bu atölyelerde; tohumlar, çiçekler, mantarlar, kuşlar, böcekler, doğadaki döngüler, kayaçlar ve permakültür gibi kavramlar incelenmektedir. Ayrıca, belirli günlerde doğa gözlemleri ve doğa gezileri yapılmaktadır.
Fizik atölyeleri; öğrencilerin deneyler yaparak içinde bulunduğumuz evrenin işleyişi hakkında fikir yürütmesini ve her gün çevrelerinde gördükleri olayların nedenini sorgulamasını hedeflemektedir. Örnek olarak bu atölyelerde; kuvvet, enerji, hareket, dalgalar, optik, elektrik ve manyetizma alanlarına ait deneyler yapılmaktadır.
Kimya atölyeleri; öğrencilerin madde ve maddenin özelliklerini çeşitli deneyler aracılığıyla keşfetmesini hedefler. Örnek olarak bu atölyelerde; maddenin özellikleri, atom, molekül, kristaller, kimyasal tepkimeler ile ilgili deneyler yapılmaktadır. Bunun yanında öğrenciler parfüm, diş macunu, krem atölyelerine katılarak kendi ürünlerini yaparlar.
İnsan biyolojisi atölyeleri; insan fizyolojisi ve insan anatomisine odaklanmaktadır. Örnek olarak bu atölyelerde; hücreler, dokular, organlar, endokrin sistem, dolaşım sistemi, sindirim sistemi, sinir sistemi, genetik, duyu organları, tıp teknolojileri gibi gözlem ve etkinlik merkezli eğitimler verilmektedir.
MATEMATİK ATÖLYESİ
Matematik atölyeleri; öğrencilerin matematik bilimine ait ön yargılarını yıkmayı ve matematiksel kavramları oyunlar aracılığı ile farkına varmadan içselleştirmesini hedefler. Örnek olarak bu atölyelerde; doğal sayılar, tam sayılar, kesirler, ölçme, örüntüler, veri işleme, olasılık, simetri, geometrik şekiller, açılar, alan ve hacim gibi matematiksel kavramlar günlük hayat problemleri üzerinden, oyunlaştırma yöntemiyle işlenmektedir.
TASARIM ATÖLYESİ
Tasarım atölyeleri; öğrencilerin kendilerini keşfetmesine, duygu ve düşüncelerini ifade edecek bir yol bulmasına olanak sağlar. Örnek olarak bu atölyelerde; resim, seramik boyama, dokuma, kanaviçe, etamin, epoksi takı, ebru, tezhip, minyatür, filografi, keçe, cam boyama, origami, ahşap boyama, kumaş boyama, taş boyama, mandala, afiş tasarım, kalemişi, kuru çiçek, tel bebek, makrome ve kaligrafi, ahşap tasarım gibi farklı sanat dallarına ait çalışmalar yapılmaktadır.
TEKNOLOJİ ATÖLYESİ
Teknoloji atölyeleri; öğrencilerin robotik ve kodlama alanında kendilerini geliştirerek, üreten bir nesil olmalarını destekler. Örnek olarak bu atölyelerde; basit robot yapımı, film ve animasyon yapımı, mobil uygulama geliştirme, üç boyutlu modelleme ve üretim, photoshop, artırılmış gerçeklik ve enerji teknoloji uygulamaları yapılmaktadır.
ASTRONOMİ, HAVACILIK VE UZAY ATÖLYESİ
Astronomi atölyelerinde, öğrencilerde uzay ve evren merakı oluşturmak hedeflenmektedir. Örnek olarak bu atölyelerde; Dünya, Ay, Güneş, güneş sistemi gezegenleri, öte gezegenler, yıldızlar, meteorlar ve derin uzaya ait kavramlar uygulamalı etkinliklerle ve deneyler aracılığıyla işlenir.
Havacılık ve Uzay atölyelerinde, aerodinamik prensipler basit deneylerle öğrencilere kavratılır. Örnek olarak bu atölyelerde; havanın özellikleri, basitkopter, planör, sıcak hava balonu, insansız hava araçları ve roketler gibi çeşitli hava araçlarının çalışma prensipleri uygulamalı etkinlikler aracılığıyla keşfedilir.
SERGİLER
Bilim ve teknolojiye karşı merakı tetikleyen, eğlenceli düzenekleriyle keşfetmeye ve öğrenmeye sevk eden Bilim Merkezimizde, süreli sergilerin yer alacağı geçici sergi alanı dışında, sekiz temada 200’den fazla kalıcı sergi ünitesi ile yüz binlerce öğrenci ve aileye hizmet verilmektedir.
* İletişim
* Robotik
* Otomotiv
* Finans
* Havacılık ve Uzay
* Tıp Teknolojileri
* Enerji
* Tarım ve Doğa
İLETİŞİM
İnsan hayatında iletişimin doğuşundan bugüne nasıl bir süreç izlediğini, bu süreçte gelişen teknolojiyle birlikte katettiği aşamaları, günümüzde kullanılan ileri teknolojik iletişim yöntemlerini ve gelecekte yapay zekâ teknolojisinin ilerlemesiyle bizleri nelerin beklediğine ışık tutan etkileşimli sergi galerisidir. Bu konuda yirminin üzerinde sergi düzeneği yer almaktadır.
ROBOTİK
Teknolojinin gelişimiyle birlikte hayatımıza giren robotlar, dijital cihazlar ve teknolojik ürünleri anlatan ondört sergi düzeneği yer almaktadır. Bu düzeneklerde teknolojinin temellerinden başlayarak, dünden bugüne robotik dünyasındaki gelişmeler ve gelecek teknolojiler hakkında öğretici ve deneyimleyici sergi galerileri yer almaktadır.
OTOMOTİV
Otomotiv sektöründeki gelişmelerin ve altında yatan bilim ve teknolojinin keşfine, zevkine varacakları, etkileşimli bir şekilde deneyimleyerek hem eğlenip, hem de öğrenebilecekleri yirminin üzerinde sergi düzeneğinin yer aldığı galeridir.
FİNANS
Ziyaretçilerin Finans alanındaki gelişmeleri ve teknolojiyle birlikte hayatımızdaki rolünü daha iyi anlayabilecekleri sergi galerisidir. Burada geçirecekleri zaman boyunca ziyaretçiler eğlenerek kazanç sağlayacağı bir deniyim yaşayacaklardır. Bu tema da onbeşin üzerinde düzenek bulunmaktadır.
HAVACILIK ve UZAY
Havacılık ve Uzay temasının işlendiği bu sergi galerisinde, yaşadığımız evren ve evrende bulunan güneş sistemi, yıldızlar, gezegen sistemi, galaksiler hakkında temel bilgiler verilmekle birlikte; havacılık alanındaki gelişmelerin, bu alandaki son teknolojik milli ürünlerin maketlerinin yanı sıra, birebir orijinallerinin sergilendiği ve etkileşimli sergi düzeneklerinin yer aldığı galeridir. Galeri içerisinde ellinin üzerinde sergi düzeneği yer almaktadır.
TIP TEKNOLOJİLERİ
İnsan vücudundaki sistemleri keşfedebilecekleri bu sistemlere dokunarak ve içinde gezinerek kendi sistemlerini tanıyabilecekleri, organların görevlerine ve sağlıklı kalmaları için nelere dikkat edilmesi gerektiğini etkileşimli bir şekilde özümleyebilecek, teknolojinin sağlık alanında etkilerini birebir deneyimleyebilecekleri kırka yakın sergi düzeneği bulunmaktadır.
ENERJİ
Ziyaretçileri zamanda yolculuğa çıkararak enerjinin tüm süreçlerini, üretim tekniklerini, enerji dönüşümlerinin ve tüketimine kadar geçirdiği tüm evrelerin anlatıldığı, uygulamalı gerçekleyebildikleri, teknolojiyle birlikte enerjinin katettiği yolun keşfedilebileceği otuzun üzerinde etkileşimli sergi düzeneğinin yer aldığı sergi galerisidir.
DOĞA BİLİMLERİ
Ziyaretçilerin doğada meydana gelen olayları ve bunların arkasındaki bilimi keşfedebilecekleri eğlenceli ve aynı zamanda eğitici düzeneklerin yer aldığı sergi galerisidir. Galeri de yirmiyedi adet sergi düzeneği bulunmaktadır.
GEÇİCİ SERGİ ALANI
‘Bir Dünya Keşif’ isimli Geçici Serginin bulunduğu galeride; Rezonans & Dalgalar, Görme & Algı, Elektrik & Manyetizma konularının işlendiği üç ana tema altında 50 den fazla sergi düzeneği yer almaktadır.