• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
    • Acıbadem Türk Telekom Şehit Mete Sertbaş Ortaokulu /2024
    • Geçmişten Geleceğe Başarıyla Açılan Kapı
    • Acıbadem Türk Telekom Şehit Mete Sertbaş Ortaokulu /2024
    • Geçmişten Geleceğe Başarının adı
    • Acıbadem Türk Telekom Şehit Mete Sertbaş Ortaokulu /2024
    • Geçmişten Geleceğe Başarının adı
Ajandam Üsküdar 2025
Site Haritası

29 Ekim

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI

 

CUMHURİYETİN İLANI

Mustafa Kemal Paşa, daha Erzurum Kongresi sırasında, zaferden sonra hükümet şeklinin cumhuriyet olacağını söylemişti. 23 Nisan 1920'den beri Türkiye'yi idare eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti, millî egemenlik esasına dayanıyordu. Bu, adı konulmamış bir cumhuriyet yönetimiydi. 20 Ocak 1921 tarihli anayasada "Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir." deniliyordu. Bu, yeni rejimin ilân edilmemiş bir cumhuriyet olduğunu gösteriyordu.

Cumhuriyetin ilânının önündeki en büyük engel saltanattı. 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla bu engel aşıldı.

Millî Mücadele'nin zaferle sonuçlanmasında tarihî bir görev yapan birinci dönem TBMM üyeleri, yeni seçim kararı alarak dağıldı (l Nisan 1923). Yeni seçimlerin yapılmasından sonra TBMM ikinci dönem çalışmalarına başladı. Yeni kurulan meclis, Lozan Barış Antlaşması'nı onayladı. Böylece millî bağımsızlık tam olarak gerçekleşmiş oldu.

23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığı sırada yeni Türk devletinin adı henüz konulmamıştı. Hükümet, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti adını taşıyor, meclis başkanı hükümet başkanlığı da yapıyordu. Bu sistem içinde devlet başkanlığı boş görünüyordu. Şimdi, yürürlükte olan siyasî rejime uygun devlet şeklini bulmak zorunlu hâle gelmişti. Millî Mücadele Dönemi'ndeki, olağanüstü şartların bir ürünü olan meclis hükümeti sistemi de artık işlemez olmuştu. Bu sistemde, Bakanlar Kurulunun her üyesi için ayrı ayrı oylama yapılırdı. Bu durum ise hükümet kurulmasını zorlaştırıyordu.

25 Ekim 1923'te hükümetin istifasıyla bir bunalım ortaya çıktı. Bu olay Mustafa Kemal Paşaya, cumhuriyeti ilân etmek için beklediği fırsatı verdi. 28 Ekim 1923 akşamına kadar hükümetin kurulamaması üzerine, Mustafa Kemal Paşa, Çankaya Köşkü'nde arkadaşlarına "Yarın cumhuriyeti ilân edeceğiz." diyerek fikrini açıkladı. O gece İsmet Paşa ile birlikte 1921 Anayasası'nın bazı maddelerini değiştiren kanun tasarısını hazırladı. "Türkiye Devleti'nin hükümet şekli cumhuriyettir." hükmünün yer aldığı tasarı üzerinde TBMM'de yapılan konuşmalardan sonra cumhuriyetin ilânı kabul edildi. "Yaşasın cumhuriyet!" sesleri arasında alkışlarla cumhuriyet ilân edildi (29 Ekim 1923).

Bundan sonra cumhurbaşkanlığı seçimine geçildi. Yapılan gizli oylamada 158 milletvekilinin tamamının oyunu alan Gazi Mustafa Kemal Paşa, TBMM tarafından yeni Türk devletinin ilk cumhurbaşkanı seçildi. Bunun üzerine kürsüye gelen Mustafa Kemal, yaptığı konuşmasını "Türkiye Cumhuriyeti mesut, başarılı ve muzaffer olacaktır." sözü ile bitirdi. Böylece devletin adı ve rejimiyle ilgili tartışmalara son verildi. Devlet başkanlığı konusu çözüme kavuştu. Hükümetin kurulma şekli yeniden düzenlendi. Buna göre; cumhurbaşkanı başbakanı atayacak, başbakan da bakanlarını seçip cumhurbaşkanının onayına sunacaktı. Bu uygulamayla, meclis hükümeti sistemi yerine parlamenter rejime geçilmiş oldu. İlk hükümeti kurmakla İsmet Paşa görevlendirilmişti. Böylece Türk Milleti'nin tarihinde yeni bir devir açılıyordu.

Türk milletinin yapısına en uygun idare şekli olan cumhuriyet rejimine sahip çıkmak ve onu yaşatmak, hepimizin başlıca vatandaşlık görevidir.

 

 

 

https://www.youtube.com/@acibademtto/videos

Cumhuriyetimizin 100. Yılında cumhuriyetimizin Üsküdar 100'leri

https://www.youtube.com/watch?v=reT5wRQTMZU

 

 

https://www.meb.gov.tr/belirligunler/10kasim/inkilaplari/siyasi/cumhuriyet.htm

 

 

 

MARMARAY

Dünyadaki en önemli projelerden biri olan Marmaray Projesi, İstanbul’un kentsel yaşantısını sağlıklı olarak sürdürebilmesi, kentlilere çağdaş bir kent yaşamı ve kentsel ulaşım imkânları sunulabilmesi, kentin doğal tarihi özelliklerinin korunabilmesi için tasarlanmış, elektrik enerjisi kullanarak çevreyi kirletmeyen, yüksek kapasitesiyle ihtiyaçlara göre dizayn edilmiş bir demir yolu projesidir. İstanbul’da Gebze ve Halkalı arasındaki mevcut banliyö hatları iyileştirilerek ve bu hatların İstanbul Boğazı altından geçen bir tüp tünel ile bağlanarak iki yaka arasında kesintisiz bir raylı toplu taşıma sistemi tesis edilmiştir. Asya ve Avrupa kıtalarını deniz altından birbirine bağlayan, Pekin’den Londra’ya kesintisiz demir yolu bağlantısının son halkası olan Marmaray Projesi kapsamında inşa edilen Boğaz Tüp Tünel geçişi, bugüne kadar yapılmış en derin Batırma Tüp Tünel olma özelliği ile bir Dünya Rekorunu elinde bulundurmaktadır.



Proje ile İstanbul’da Asya ve Avrupa yakalarındaki toplu taşıma hizmet düzeyi ve kapasitesini artırmak ve mevcut iki adet banliyö hattının iyileştirilmesi ve şehirler arası tren işletmeciliği için ilave bir üçüncü hat eklenmesi sureti ile banliyö hatlarının İstanbul Boğazı altından geçen bir tüp tünel ile bağlanarak Asya ile Avrupa kıtaları arasında kesintisiz bir raylı toplu taşıma sistemi tesis etmek ve böylece kentin ulaşım sorununun çözümüne etkin ve uzun vadeli bir katkı sağlanması hedeflenmiştir. Ayrıca, 100 yıllık tasarım ömrü ile İstanbul’un ulaşım sorunlarına uzun süreli çözüm sağlanması, mevcut köprülerin trafiğinde azalma sağlanması, araç trafiğinin Tarihi İstanbul şehrine etkilerinde azalma sağlanması ve çevre dostu proje ile İstanbul’da trafikten kaynaklanan ve çevre üzerinde olumsuz etkilere neden olan hava kirletici gazların ve sera gazlarının miktarında azalma sağlanması hedeflenmiştir.

13.03.2019 Gebze-Halkalı arası Banliyö hattı ve Pendik-Halkalı arası Şehirlerarası Hızlı Tren hattı sinyalli olarak işletmeye açılmıştır.

01.07.2014 Gebze-Pendik kesimi Yüksek Hızlı Tren İşletmesine açıldı.

29.10.2013   Marmaray Boğaz Geçişi (Ayrılıkçeşmesi-Kazlıçeşme arası) İşletmeye Açıldı.

01.08.2013 Marmaray’da test sürüşleri başlatıldı.

01.01.2012 29 Nisan 2012 tarihinde Gebze-Pendik, 1 Mart 2013 tarihinde Halkalı-Kazlıçeşme ve son olarak da 19 Haziran 2013 tarihinde Pendik-İbrahimağa (Ayrılık Çeşmesi) arası mevcut banliyö hatları ticari işletmeye kapatılarak yüklenici firmaya teslim edildi.

18.04.2010 Marmaray’ın kara ve deniz tünelleri birleşti.

01.11.2008 Demiryolu Araçları Temini işi ihale edildi ve ihaleyi alan ortak girişim ile sözleşme imzalandı.

09.05.2004  İhaleyi alan ortak girişim ile sözleşme imzalanarak Marmaray’ın temeli atıldı.

06.06.2003 Marmaray BC1 İhale Dokümanları, ön yeterlik alan firmalara gönderilmiştir.

01.12.2002 İstanbul Boğazındaki derin deniz sondajları başladı.

01.03.2002 Anlaşma gereği ihale yöntemiyle seçilen Avrasyaconsult müşavir firması, Proje için İhale Dokümanlarını hazırladı. Boğaz tüp geçişi ve yaklaşım tünelleri ile 4 istasyon inşaatını kapsayan Marmaray İnşaatı BC1 sözleşmesi ihale edildi.

17.09.1999 Marmaray için Türkiye ve Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında bir finansman anlaşması imzalandı.

01.01.1999 Bakanlık tarafından Gebze-Haydarpaşa ve Sirkeci-Halkalı arasındaki mevcut banliyö hatlarının yenilenerek kapasitesinin artırılması ve Boğaz Demiryolu Tünel Geçişi ile entegre edilerek daha yaygın bir toplu taşıma hizmeti sağlanması amacıyla ulaşım ve fizibilite etütleri kapsamı genişletilmiştir.

01.01.1984 Boğaz Demiryolu Tünel Geçişi için ulaşım ve fizibilite etüd çalışmaları yapılmıştır.

MARMARAY DURAKLARI İSİMLERİ 2024 HAT GÜZERGAHI

Marmaray durakları, Halkalı ile Gebze Marmaray Durağı arasında 43 istasyona konumlanmıştır. Şehrin bir ucundan diğerine tek vasıtayla geçme imkanı sağlayan Marmaray, yüksek kapasitesi ve hızıyla İstanbul'da en çok tercih edilen toplu taşıma aracıdır. Halkalı, Yenikapı, Üsküdar, Sirkeci, Gebze, Bakırköy, Bostancı, Pendik, Kartal, Kazlıçeşme, Küçükçekmece gibi şehrin en işlek lokasyonlarından geçen banliyö demiryolu sistemi, TCDD'ye bağlı olarak hizmet vermektedir.

2004 yılında yapımına başlanan Marmaray projesinin açılışı 29 Ekim 2013 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Marmaray ile İstanbul Boğazı’nın iki yakasındaki Üsküdar ve Sirkeci ise denizin altından, yere batırma tekniğiyle inşa edilen tüp geçitle birbirine bağlanıyor.

Avrupa yakasındaki Kazlıçeşme ve Anadolu yakasındaki Ayrılıkçeşme arasındaki bölümün toplam uzunluğu 13,6 kilometre.

Cumhuriyet Bayramı’nda açılışı yapılan hat üzerinde yer alan Yenikapı istasyonu en büyük aktarma istasyonu olarak planlandı.

Bakanlık açıklamasında, su basması ve diğer oluşabilecek tüm acil durumlarla ilgili olarak TCDD, polis, itfaiye, ambulans, AFAD gibi kurum ve kuruluşların katılımıyla toplantılar yapıldığı ve senaryolar üzerine eğitimlerin tamamlandığı belirtiliyor.

https://turkiyeyuzyili.com/proje-marmaray

 

Cumhuriyetin Üsküdar 100’leri
 
 
 
 
 
 
Aktif Ziyaretçi24
Bugün Toplam437
Toplam Ziyaret9142
Üyelik Girişi
Takvim
Hava Durumu