HASAN CİHAT ÖRTER
(1958-)
24 Ekim 1958 yılında İstanbul'da doğdu. Yedi göbek İstanbul, Üsküdar, Salacaklıdır. Anne tarafı Sivas, Su Şehrinden Erdek, Hamamlı Köyüne göçmüş, büyük büyük Dedesi de Trabzon, Sürmene den İstanbul’da, Sultan Abdülmecid'in Sarayına önce yorgancı başı olarak gelmiş, sonra zekâsı ve çalışkanlığı ile Mabeyinciliğe kadar yükselmiştir. Müzisyenlerle dolu bir ailede doğdu. Amcası, Rebetiko sanatçısı Buzukî Erol Örter'di. Babaannesi piyanist olduğu için yaklaşık 2, 3 yaşlarında harika çocuk olarak piyano ve keman ile tanışarak müziğe başladı. Daha sonra klasik gitar ile tanıştı ve ilk ciddi derslerini de 5 yaşından itibaren Prof. Antonio Doumezitch‘den aldı (1963-68) ve bu derslere 5 yıl devam etti. Bu arada Jazz gitar ile de ilgilenmeye başladı ve 12 yaşında Üsküdar, Bağlarbaşı Halk Evinde küçük orkestralarda çalışmaya başlayarak profesyonel oldu.
Üsküdar Musıki Cemiyeti'nde Emin Ongan’ın Türk Müziği Derslerine katıldı, makam ve nazariyat dersleri aldı (1970-74), Şeref Çakar, Alaattin Pakyüz, Amir Ateş, Ercüment Batanay'dan Türk Müziği dersleri aldı. Bağlama üstadı Şemsi Yasdıman ile Türk Halk Müziği araştırmasına yönelik çalışmalar yaptı ve bağlama üzerine sentezler geliştirdi. (1973-76), Mürşidi Prof.Dr. Ahmet Yüksel Özemre ile Tasavvuf üzerine dersler aldı. Kadıköy Ticaret Lisesinden mezun olduktan sonra Boston, Berklee Müzik Akademisi'nden (Berklee College of Music) özel burs kazanarak Amerika’ya gitti .Buradaki Kompozisyon ve Armoni derslerini tamamladıktan sonra dört yıllık okulu iki yılda üstün Master's Degree derece ile bitirdi (1977–79), (Anotolian Folk Song’s Composotions) William G. Leavitt, Barrie Nettles, Oliver Nelson ile çalıştı ve Jazz Composer Gordon Delamond’un tavsiyesi ile Belçika Kraliyet Liege (Conservatoire Royal of Liege) Konservatuarı'nda, daha önce aldığı yüksek kompozisyon dersleri ile (1979 -80) doktora çalışması yaptı . (Türk müziği çok sesli denemeler. Müzikle Terapi) Tezleri kitap olarak sunuldu. 1980 yılında Ülkesine vatani vazife dolayısıyla döndü ve Askerlik hizmetini tamamladıktan sonra 1983 yılından itibaren Turhan Yükseler büyük orkestra çalışmaları ve Osman İşmen ile stüdyo çalışmalarında bulundu. Binin üstünde sanatçıya albümlerinde, klasik gitar, perdesiz gitar, elektro gitar vb. enstrümanlarla çaldı. (Festival, Eurovision Orkestraları). Bu arada reklam, belgesel ve Lale Oraloğlu, Seden Kızıltunç, Numan Paknel, (1983-85) Sevtap Çapan ve Murat Batıkan Avcı'nın yazdığı Eski Köylüler adlı tiyatro müzikleri yaptı (2015). 1989 yılında kurulan Kent Orkestrası'na kadrolu sanatçı olarak girdi ve 8 yıllık hizmetten sonra kendi isteği ile ayrıldı (1998). 1994 yılında Doc.Dr. Ahmet Kurtaran’ın ricası üzerine Modern Folk Üçlüsüne girdi, orada gitar çalıp vokal müziği yaptı ve bu grubun aranjörlüğünü üstlendi. 1995 yılında da Amerika da Uluslararası Houston Jazz Festivali'ne bu grup ile katıldı. Harbiye Açık Hava Konseri (MFÜ. 1996) Aynı Grup ile 7 Şehirde Konserlere katıldı. Aynı yıl Uluslararası Akbank Jazz Festivali'nde grubuyla çaldı (1995 Ak sanat Kültür Merkezi). Kıbrıs 1. Girne Altın Zeytin yarışmasında Beste ve Şarkıcılık dalında 1. oldu. İstanbul Teknik Üni. ve Mimar Sinan Üni. Devlet Konservatuarları Rektörlüklerince; TÜRK MÜZİĞİNE HİZMET ETMİŞ ÖNCÜ BÜYÜKLERİMİZ ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLMÜŞTÜR.
Bizim Sazımız - Bizim Cazımız, Ne Var ? Ne yok? TRT programına orkestrasıyla canlı müzik yaparak katıldı. Sürgündeki Devlet, Menderes, Kızıl Güneş, Sultan Galiyev, DÜNDEN BUGÜNE (TGRT), KIBRIS BELGESELİ (SHOW TV.), KIBRIS BELGESELİ SOUND-TRACK CLIP, CUMHURİYET BELGESELİ, OSMANLI’NIN DOĞUŞU (TRT 2), FATİH VE FETİH (TRT 1), DOĞDUĞUM TOPRAKLAR (TRT), SON TANIKLAR (TRT), ATATÜRK BELGESELİ TRT 1, VAN GÖLÜ HAVZASINDA SELÇUKLU İZLERİ . (Yapımcı Abdülhamit Avşar), SUMMER UNIVERSITY 2003- İSTANBUL TANITIM MÜZİKLERİ (42 ÜLKE – 72 ŞEHİR), gibi 300’e yakın belgesele özgün ve jenerik müzikleri yaptı. Cemal Reşit Rey Gençlik Festivali, Uluslararası Gitar Festivali (C.R.R. Ocak 2001), (2002), (2003), (2004), (2005), İstanbul Müzik Şenliği, 1995 Akbank Jazz Festivali gibi birçok Uluslararası festival de çaldı.
TRT 2 'de MÜZİK VE BİZ adlı programı hazırlayıp sundu (Cumartesi akşamları 20:20 ). Program 4 yıl sürdü. (1995-1999) Aynı zamanda STV. De 3 yıl canlı olarak benzeri daha önce yapılmamış GECEYİ ÖRTEN MÜZİK adlı programı yaptı (1996-1999) ve ülkemiz 'de ve tüm dünyada bu program çok sevildi, takdir gördü. Amcası Rembetiko uzmanı Erol ÖRTER (Buzuki Erol) ile BUZUKİ EROL- EROL ÖRTER adı altında piyasaya sunulan kitabın hazırlanmasına katkıda bulundu ve rebet şarkılarını aranje etti, notasyonladı. Özel radyo ve televizyon kanallarında programları yayınlanmaktadır ve bu programlar çok ilgi görmektedir. Sanatçı yapmış olduğu sanatsal çalışmalarla 3000’e yakın ödül almıştır.
İKİ SATIRLIK ŞİİRLER (Birun Yayınevi-2000, ) ESERLERİ-SANATÇI (Bemol Müzik 2002), SAZ ESERLERİ (Bemol Müzik 2003), MÜZİKLE TEDAVİ VE ARAŞTIRMALAR (Nefisto ve Genç Müzik CD.lil Müzik 2005) Hasan Cihat Örter ' in şimdiye kadar yazdığı 8 kitabı vardır. Ayrıca sanatçının TCDD. DEVLET DEMİR YOLLARI BESTESİ, TRAFİK CANAVARI İLE MÜCADELE DERNEĞİ BESTESİ, POLİS KOLEJİ MARŞI, ELAZIĞ 8. KOLORDU MARŞI, BEŞİKTAŞ SPOR KLUBÜ MARŞI, ÜSKÜDAR BESTESİ, ÜMRANİYE BESTESİ, BANDIRMA, SARI PAŞA SENFONİSİ, ORDU GİTAR FESTİVALİ BESTESİ, ÖZTÜRKLER MARŞI, BURHAN FELEK LİSESİ MARŞI, TC.80.YILMARŞI (TÜRKİYE) .gibi birçok marş besteleri de vardır.
SANATÇININ ADI SALACAKTAKİ İSKELE ARKASI SOKAK ADI DEĞİŞTİRİLEREK, BESTEKAR HASAN CİHAT ÖRTER SOKAĞI İSMİ VERİLMİŞTİR. (Üsküdar Belediye Meclisinin 4. Seçim Dönemi 5. Seçim Yılı 1. Olağan Toplantılarının 25.06.2003 günü 7. Birleşimince okunarak komisyondan geldiği şekli ile kabulüne oybirliği ile karar verilmiştir.) (İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin, 4. Seçim Dönemi, 5. Toplantı Yılı, Temmuz Olağan Toplantılarının 01 Ağustos 2003 tarihli 9. birleşiminde okunarak; Raporun aynen ve Oybirliği ile kabulü kararlaştırılmıştır..Üsk. Bld. Bşk. Yılmaz BAYAT - Ali Müfit GÜRTUNA, Büyükşehir Belediye Başkanı. )
Ordu İli Barosunca Türkiye' de ilk olarak FAHRİ AVUKATLIK Ünvanı verilmiştir. (27.10.2005) Eski Ordu Baro Bşk. Av.Kenan Çebi ve Ordu Valisi Kemal Yazıcıoğlu tarafından. EYÜP SULTAN FAHRİ HEMŞEHRİLİK BERATI (99), BANDIRMA FAHRİ HEMŞEHRİ BERATI (’05), ORDU FAHRİ HEMŞEHRİLİK BERATI (’07) VE ESKİŞEHİR BESTEKAR HASAN CİHAT ÖRTER PARKI (’08) (Orhangazi Mah. Aslıhan Sok. Bld. Bşk. Burhan Sakallı ’08 tarafından.)
ELAZIĞ FAHRİ HEMŞEHRİ BERATI ALDI. (Bld.Bşk. Süleyman Selmanoğlu tarafından) BOLU, MUDURNU, GÖYNÜK PARKINDA, Mudurnu Bld. ve İş Adamı Uğur Türesin tarafından BESTEKAR HASAN CİHAT ÖRTER ÇEŞMESİ, 2014 de Cide, Kurıcaşile, İlyas Geçidinde, Kirazdere Köyüne doğru, Mehmet Tunç Usta ve Kirazdere Köylülerinde BESTEKAR HASAN CİHAT ÖRTER ÇEŞMESİ açılmıştır. 29.10. 2013. Elazığ Fırat Üni. Müzik Alanınnda Devlet Sanatçısı FAHRİ DOKTORA verilmiştir (Fırat Üni.Rek. Prof.Dr. Fevzi BİNGÖL) ve Alaeddin Yavaşça Senfonisi Fırat Üni. Dev. Konservatuarı Senfoni Orkestrası tarafından icra edilmiştir. (08.04.2010)
Sanatçı: A.B.D., Rusya, Hollanda, Belçika, İngiltere, Fransa, Yugoslavya, İspanya, İtalya, Almanya, Hindistan, Azerbaycan, Afganistan (Nato-ISAF) ve Kıbrıs…. gibi 70 ülkede konserler ve resitaller vermiştir. Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN dediği gibi; Türk müziğinin çok sesli müziğe uyarlamasındaki çalışmalarını güçlendirmek için yurtiçi ve yurtdışı konserlerine devam edip, basında ve seminerlerde yaptığı aydın ve de ufuk açan konuşmaları ile insanları çok etkilemektedir. Yapmış olduğu çağdaş müzik ile enstrümanlardaki virtüözitesinden dolayı, özellikle gençler tarafından daima aranılan ve sevilen bir sanatçı olmuştur.
Kendi Home studio, Müze Evinde; Ülke kültürüne, müziğine emeği geçmiş ve gelecek vaat eden çok değerli Sanatçılarla; SANATÇI BULUŞMALARI yapıp bunları sanal alemde Halka sunmaktadır. bu çalışmalar daha sonra DVD olarak arşivlenecektir.
Albümüne Çaldığı Bazı Ünlü Sanatçılar
Selda Bağcan
Ahmet Kaya
Orhan Gencebay
Ferdi Özbeğen
Tanju Okan
Salim Dündar
Bülent Ersoy
Lale Oraloğlu
Seden Kızıltunç
Jale Sinar İbo
Halil Karaduman
Nükhet Duru
Ferhat Tunç
Attila Atasoy
Osman İşmen
Emel Sayın
Kerim Tekin
İbrahim Tatlıses
Servet Kocakaya
Melvan
Fulden Güncü
Serter Bağcan
Seyhan Güler
Zekayi Tunca
Mustafa Uysal
Şeref Yıldız, Özel
Sarp Bağcan
Fatih Kısaparmak
Selami Şahin
Müslüm Gürses
Göksel Baktagir
Suphi Aras
Zor Beyler Grubu
Cudi Koyuncu
Çağrışım Set Orkestrası, 1973 -75
Metronomlar 68 Orkestrası, 1975 -76
Berklee Jam Setion, 1979
Yalçın Ateş Orkestrası
Mutlu D.S. Orkestrası
Emin Aydın Orkestrası
Metin Ersoy Orkestrası
Vedat Biçkin Orkestrası
Hayko Tataryan Orkestrası
Selim Sam Orkestrası Taksim Sanat Evi
Hasan Cihat Örter Group Jazz-Set
İst.B.Ş.Bld.Kent Orkestrası Kadrolu Sanatçı Memur,1990-98
Galata Kulesi Show Orkestrası
Turhan Yükseler Orkestrası Büyük Orkestra
Osman İşmen Orkestrası
Ferdi Özbeğen Özel Orkestrası
Modern Folk Üçlüsü -Doğan Canku'nun yerine...1995-99
İlyas Tetik Stüdyo Çalışmaları
Kutsi
Özgür Kanat Özel
Burak (Burock Müzik)
Çağrı
Akın Ok
Ressam Çağlar
Ergün Buzdağ
Semih Sezgin
Tezer Dürüm -Anılar 10, Unutulmayan Slowlar
Buzuki Erol & Despina
Ruşen Özben
Nezih Karabiber Sahne>
Erkan Atılgan, Arr: Can Atilla
Gülden Karaböcek
Orhan Balmumcu
Hasan Hüseyin Demirel
Can Güney
Uğur Işılak
Şeref Yıldız
Sevim Seçkin Özel
Burak Pekün
( yaklaşık 2.000 e yakın Sanatçı)
Yetiştirdiği ve Destek Olduğu Öğrencileri
Serhan Yastıman (Stüdyo/ Eşlik Müzisyeni)
Taner Ayan, (Cem Karaca'nın gitaristi)
Yavuz Çetin, (Solist/ Besteci)
Erkan Erk (E. Gitar)
Merve Dikerman (Tronpet -Solist)
Şükriye Tutkun (Solist)
Göksel (Solist)
Barış Yurttaş, (Solist)
Can & Ceyhun Bilgiç, (Solist)
Vecdi Yücalan, (Objektif Grup/Solist)
Mehmet Mısır, (Ersen ve Dadaşlar Grup)
Can Yıldızlı, (Solist)
Özgür Kanat, (Solist)
Can Güney, (Ayna Grup, Solist)
Savaş Çimen, (K.Gitar)
Gökhan Özkaya, (Solist) Mert Ergül (K.Gitar)
İlker Taşcı (K.Gitar)
Ogün Bülent Görgün (Solist)
Sait Tollu (Luthier)
Yasin Balkır (Gitar) vb.....
https://www.hasancihatorter.com.tr/#!/biyografi