FLORENCE NIGHTINGALE
(1820-1910)
Florence Nightingale, Floransa’da 12 Mayıs 1820 yılında doğmuştu. Saygıdeğer, zengin ve kültürlü bir ailenin çocuğuydu ve iyi bir eğitim almıştı. Hemşirelik mesleğine olan ilgisi çocuk yaşlarda ortaya çıktı. Hastalarla yeterince ilgilenilmediğini düşünüyordu ve bu yüzden bu meslekle uğraşmaya karar verdi. Ailesinin tüm karşı çıkmalarına rağmen o dönemde sadece hiçbir işi olmayan genç kızların yaptığı hasta bakıcılığa gönül verdi. Mesleğinde kendini geliştirmek için Avrupa’da birçok yeri gezdi. Mesleğine duyduğu aşk öyle büyüktü ki zarafeti ve güzelliğine karşı koyamayan pek çok erkeğin evlilik teklifini reddetti ve mesleğine idealist biri olarak devam etti.
Kırım Savaşı sırasında Kırım Humması, dizanteri, kolera gibi hastalıklar baş göstermişti. Savaşın galip tarafı müttefik İngilizler Selimiye Kışlası’nda ince battaniyelerle, susuzluk, açlık ve hastalıklarla boğuşuyordu. Dönemin İngiltere Savaş Bakanı Sidney Herbert yıllar önce tanıştığı Florence Nightingale’den beraberindeki ekibiyle birlikte İngiliz askerlerinin bakımı için görevlendirdi. Dindar ve merhametli bu kadın geceleri kışla koridorlarında elinde gaz lambasıyla yaralı hastaların ve sargı bezlerinin arasında geziyordu ve bu yüzden askerler ona ‘’ The Lady with the Lamp’’ yani ‘’Lambalı Kadın’’ demişlerdir.
Kışladaki askerlerin tedavisini yaptıktan sonra Kırım’daki askerlerin yanına gitti ve savaş alanında çalıştı. Burada Kırım Hummasına yakalandı ve bir süre tedavi gördü. Ailesinin ve İngiliz Hükümeti’nin tüm geri dönüş çağrılarına aldırmayıp savaş bitene kadar Kırım’dan ayrılmadı. Yaptığı bütün bu fedakârlıklar, özveriler nedeniyle Liyakat Nişanını alan ilk kadın oldu. Savaştan sonra hayali olan hemşirelik okulunu açtı ve kendisi gibi mesleğine âşık birçok insana ışık tuttu.
Lambalı Kadın 13 Ağustos 1910 yılında hayatını kaybetti. Katkıları sayesinde kendisi modern hemşireliğin kurucu ismi olarak gösterilmektedir ve doğum günü olan 12 Mayıs tüm dünyada hemşireler günü olarak kutlanmaktadır.
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.uskudar.bel.tr/userfiles/files/MNA_Uskudarli_Meshurlar.pdf