GÜLBÜN MESARA
(1940-)
İstanbul’da doğdu. Orta ve lise öğrenimini Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’nde tamamladı. Daha sonra, babası Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver’in İstanbul Üniversitesi, Tıp Tarihi Kürsüsündeki geleneksel Türk Sanatı Seminerleri’nde Hocasıyla birlikte çalışarak asistanlığını yaptı ve kendisinden 1972 yılında icazet aldı.
1976-80 arasında Ankara’da Türk Kadınları Kültür Derneği’nde sürdürülen tezhip ve minyatür kurslarına başkanlık yaptı. 1980’den itibaren Birleşik Amerika’daki beş yıllık ikameti süresince çeşitli kütüphaneler ve müzelerde geleneksel Türk sanatlarıyla ilgili araştırmalar yaptı. Bu arada muhtelif tarihlerde yurtiçi ve yurt dışında açılan karma tezhip ve minyatür sergilerinde çalışmalarıyla yer aldı. 1987-2008 yılları arasında ise, İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde merhum A. Süheyl Ünver’in kurucusu bulunduğu Deontoloji ve Tıp Tarihi Anabilim Dalı’nda faaliyet gösteren A. Süheyl Ünver Nakışhanesi’nde başkanlık yaptı. Bu sahadaki çalışmaları ve öğretim faaliyetlerini daha sonra Uygulamalı Türk-İslam Sanatları Kütüphanesi’nde sürdürdü.
Türk tezyini sanatlarına dair araştırmalar da yapan Gülbün Mesara’nın bu konuda yayınlanmış makaleleri ile, Türk Sanatı’nda İnce Kağıt Oymacılığı (Katı’), The Turkish Rose ve A. Süheyl Ünver Bibliyografyası (Aykut Kazancıgil ve Ahmed Güner Sayar ile) başlıklı kitap çalışmaları bulunmaktadır. 2022 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi olan Gülbün Mesara evli ve iki çocuk annesidir.
https://www.kubbealti.org.tr/kisi/gulbun-mesara
İSMAİL GALİP ARCAN
(1894-1974)
Üsküdar doğumlu tiyatro sanatçısı. Babası Divân-ı Muhasebât mümeyyizi Ahmet İzzet Bey, annesi Nafia Hanım’dır. Üsküdar’da Hacı Hesna Hatun Mahallesi’nde doğdu. On beş yaşındayken (1909), savcı Feridun Bey’in tavsiyesiyle Üsküdar’daki Dilküşa Tiyatrosu’nda haftada birkaç oyun veren Ahmet Fehim Bey’in kumpanyasına kabul edildi. Burada Tabib-i Aşk oyunundaki rolüyle sahne hayatına adım attı. Burhanettin Tepsi’nin kurduğu Burhanettin Tiyatrosu’na katılarak turneye çıktı (1910). Beşiktaş Soğukçeşme Askerî Rüşdiyesi’ni bitirdi (1910). 1914’te yeni kurulan Darülbedayi’ye girdi. Yeteneği sayesinde ilerleyerek kurumun yönetimine seçildi. 1920 yılında Fransa’ya giderek, Fransa Eğitim Bakanlığı’nın desteğiyle A. Antoine’ın gözetiminde sinema ve tiyatro konusunda araştırmalar yaptı. Paris’te Comédie-Française ve Théatre L’Odéon’da çalıştı. İki ay da Berlin’de kalıp İstanbul’a döndü. Muhsin Ertuğrul ve Behzat Butak’la bir topluluk kurarak Avrupa tiyatro tekniklerini uygulamaya çalıştı. 1926’dan ölümüne kadar Şehir Tiyatroları’nda çalıştı. 1932-1942 arasında Devlet Konservatuarı’nda diksiyon hocalığı yaptı.
Bazı çeviriler, oyunlar ve Yaş 70 (1965), Tiyatroda Makyaj (1941), Tiyatroda Diksiyon (1947) gibi kitaplar yayımlamıştır. 8 Ağustos 1974'te İstanbul'da 80 yaşındayken hayatını kaybetti.
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.uskudar.bel.tr/userfiles/files/MNA_Uskudarli_Meshurlar.pdf