1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ
(1886)
1 Mayıs İşçi Bayramı'nın hikayesi, 1 Mayıs 1886'da Chicago'da hak arayışında olan işçilerin hayatını kaybetmesi ve işçi liderlerlerinin idam edilmesi ile başladı.
1 Mayıs, Türkiye de dahil birçok ülkede resmi tatil olan Emek ve Dayanışma günü.
Bu özel günün başlangıcı ABD'de işçilerin hak arayışına dayanıyor.
1886 yılı ilkbaharında başta tekstil olmak üzere birçok sektörün merkezi olan Chicago'da işçiler eylem yaptı. Binlerce işçi uzun çalışma saatlerinin düşürülmesi ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için greve gitti. Grevin ardından sokaklar hareketlendi, gerginlik tırmandı.
4 Mayıs günü polislerin bulunduğu yerde bomba patladı, 6 polis hayatını kaybetti.
Bunun üzerine güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu onlarca işçi öldü.
Olaylardan sorumlu tutulan 4 işçi lideri idam edildi, yüzlerce işçi tutuklandı.
1889'da Paris'te toplanan İkinci Enternasyonal, işçilerin anısına Chicago'da protestoların başladığı gün olan 1 Mayıs'ı "Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü" ilan etti.
ABD ise olayın üzerinden 136 yıl geçse de 1 Mayıs'ı İşçi Bayramı olarak kabul etmedi.
Ülkede "Emek Günü", 1 Mayıs yerine eylülün ilk pazartesi günü kutlanıyor.
Ülkemizde İlk resmi kutlama 1923'te oldu.
1 Mayıs ilk kez 1911'de Selanik'teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlandı. İstanbul'daki ilk kutlama ise 1912 yılında yapıldı.
Osmanlı'nın ardından, Cumhuriyet döneminde Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkisi çerçevesinde 1 Mayıs 1922'de Ankara'da İşçi Bayramı olarak kutlandı. Resmi olarak kutlanması ise ilk kez 1 Mayıs 1923 yılında oldu.
Taksim Meydanı'nda 1977'de düzenlenen 1 Mayıs programında, DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler'in konuşması sırasında meydandakilere ateş açılması sonucu 37 kişi yaşamını yitirirdi, yüzlerce kişi yaralandı.
Bu olay da gerekçe gösterilerek 12 Eylül askeri darbesinin ardından 1 Mayıs, bayram olmaktan çıkarıldı ve kutlanması yasaklandı.
1 Mayıs, yıllar sonra 2009'da "Emek ve Dayanışma Günü" adıyla tekrar resmi tatil ilan edilerek, coşkuyla kutlanmaya başlandı.
https://www.aa.com.tr/tr/gundem/iscinin-ve-emegin-bayrami-1-mayis/3205907
NEZİH UZEL
(1938-2012)
1938 yılında Mudanya’da doğdu. 1949 yılında ailesi ile birlikte İstanbul’a taşındı. 1957 yılında Galatasaray Lisesi'ni bitirdi.
Ordinaryus Profesör Doktor Süheyl Unver, Kudümzen Başı Sadettin Heper, Neyzen Başı Halil Can, hat ve tezhip sanatında hattat Necmettin Okyay, Halim Yazıcı ve Bekir Pekten’in derslerini izledi.
Yenikapı Mevlevihanesi son şeyhi Abdülbaki Efendi'nin oğlu Resuhi Baykara, Abdülbaki Gölpınarlı ve Şeyh Mithat Bahari Beytur aracılığıyla Mevlevi kültürüne girdi.
15 yıl Üsküdar’da eski Özbekler Dergâhı son şeyhi Necmettin Özbekkangay’ın hizmetinde bulundu.
Devrin şöhretli köşe yazarı Mevlevi Refi Cevat ulunay’ın teşvikiyle gazeteciliğe başladı. Dönemin pek çok yazarına ulaştı. Refik Halit Karay, Falih Rıfkı Atay, Reşat Ekrem Koçu, Yaşar Kemal, Haldun Taner’i tanıdı. Yurt dışında Fransız Match Dergisi başyazarı Raymond Cartier, Roger Garaudy, Mme.Carrere d’Encausse, Oryantalist Edward Said, Anna Marie Schimmel gibi kişilerle bulundu, kitaplarını çevirdi.
Pek çok yerli yabancı çeşitli gazetelerde muhabirlik, köşe ve araştırma yazarlığı yaptı. 1966 yılında Münir Nurettin Selçuk yönetimindeki İstanbul Belediye Konservatuarı İcra Heyeti ve İstanbul Radyosu’unda kudumzen olarak görev aldı.
İslam,tarih,kültür ve san’at ile ilgili 25 kitabı ve eski Tasavvuf müziğini içeren 28 plak, CD ve kaseti yayınlandı.
Semazenbaşı Ahmet Bican Kasaboğlu ile 1981 yılında İstanbul'da eski Galata Mevlevihanesi şimdiki Divan Edebiyatı Müzesi çerçevesinde İstanbul Sema Grubu'nu kurdu. Bu grup yurt içinde ve Batı ülkelerinde yüze yakın konser ve sema gösterisi düzenledi. Galata Mevlevihanesi ve TC Vakıflar İdaresine bağlı eski Üsküdar mevlevihanelerinde ilk defa sema gösterisi yaptı. Grup 1987 yılında Konya Belediyesinin daveti üzerine uluslararası Konya Mevlana İhtifali’nin sema görevini üslendi. Aynı yıl eski Kütahya Mevlevihanesi'nde 1925’ten bu yana düzenlenen ilk sema törenini gerçekleştirdi. Grup 1998 yılında Prof.Guiseppe Fanfoni tarafından onarılan Kahire Mevlevihanesi’ni hizmete açtı. Girit Hania Lübnan Trablusşam ve Kudüs Mevlevihaneleri’ni gündemine aldı. İstanbul Sema Grubu 18 yılda otuza yakın semazen yetiştirdi. Paris’te kurulan Association Mevlana ve Londra’da kurulan Rumi Society’ ve Finlandiya’da bulunan Nefes derneklerine ilham kaynağı oldu.
Yurt içinde iki gazete ve üç dergiye yazı yazdı. Yurt dışında freelance gazetecilik, yazarlık ve kültürel organizasyonlarını sürdürdü.
1 Mayıs 2012 tarihinde İstanbul Üsküdar’da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Karacaahmet Mezarlığında medfundur.
ESERLERİ:
Her Dem Yeniden (1993)
Radyoda Bir Gün (2006)
İngiliz İstihbarat Subayı Yüzbaşı Bennett Anlatıyor
Atatürk'e Nasıl Vize Verdim
Tarih Unutmaz Yüzbaşım(2008)
Mevlana ve İnsan (2009)
Dersaadet'ten İstanbul'a
Canavar Sahibini Yedi
Adriyatik`ten Çin`e Türk Dünyası
İstanbul`un Kutlu Mekânları Kutlu İnsanları
İstanbul’da Sahabe Kabirleri
Mevleviler Beldesi
ÇEVİRİ:
Siyonizm Dosyası (Roger Garaudy’den, 2000)
İslamın Altın Çağı (Maurice Lombart’dan, 2000)
Sultan Galiyev ve Sovyet Müslümanları
Step’te Ezan Sesleri
İlk Zafer Yıllarında İslam
İslam’ın Vadettikleri (Roger Garady’den)
Sömürgeciliğin Keşif Kolu – Oryantalizm
Parçalanan İmparatorluk
https://nezihuzel.net/hakkinda/