• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
    • Acıbadem Türk Telekom Şehit Mete Sertbaş Ortaokulu /2024
    • Geçmişten Geleceğe Başarıyla Açılan Kapı
    • Acıbadem Türk Telekom Şehit Mete Sertbaş Ortaokulu /2024
    • Geçmişten Geleceğe Başarının adı
    • Acıbadem Türk Telekom Şehit Mete Sertbaş Ortaokulu /2024
    • Geçmişten Geleceğe Başarının adı
Ajandam Üsküdar 2025
Site Haritası

15 Nisan

AHMET İŞLER

(1966-)

Tarsus doğumlu. Tarsus İmam Hatip Lisesi mezunu (1984). Marmara üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümünü bitirdi (1988). Üniversite yılları boyunca Sezai Karakoç ve “Diriliş” ekolü yanında yer aldı. “Diriliş” dergisinin son dönem çıkışında görev aldı. İlk şiiri ve öyküsü, “Diriliş” dergisinde yayınlandı.

Üniversite yıllarında Hilâl dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendi. Mavera, Yedi İklim, Türk Edebiyatı, Kül, Yeni Sıla, Barbar, Ay Vakti, Yitik Bavul, Dil ve Edebiyat, Mekteb-i Üsküdar gibi pek çok sanat ve edebiyat dergisinde şiir, öykü ve denemeleri; Yeni Devir gazetesi Kültür Sanat Sayfasında deneme ve makaleleri yayınlandı. “Kül” adlı ulusal bir edebiyat dergisi çıkardı. Şiir ve öykü dalında Ulusal ve Uluslararası pek çok ödül aldı.

Ak Parti Kurucu İlçe Başkanı olarak Ak Parti Kurucuları arasında yer aldı (2002). Ak Parti Mersin İl Başkanlığında Yönetim Kurulu Üyeliği (2003), Belediye Başkanlığı Aday adaylığı (2004), Milletvekilliği aday adaylığı (2015) gibi görevler üstlendi. Tarsus Turizm ve Tanıtma Derneği Kurucu başkanlığı yaptı (2006).

KKTC Turizm ve Milli Eğitim Bakanlıklarında İnanç Turizmi, Kültür ve Sağlık Turizmi kampanyaları yürüttü (2012-2014). Bu ülkede müteahhitlik hizmetleri yaptı. TC Kültür Bakanlığı GENÇ-DES desteğiyle, “Edebiyat Mektebi” atölyeleri açtı. Milli Eğitim Bakanlığı ERDEM desteğiyle, “Öykü ve Senaryo Atölyesi” açtı.  

Yüksek lisansını Şeyh Galip’in “Hüsn ü Aşk” adlı mesnevisi üzerine yaptı. Daha sonra bu tezi kitaplaştırdı. Kısa ve uzun metraj senaryo yazarı. Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde İstanbul Anadolu Mektebi, İstanbul Geleceğin Yazarları, Tanpınar’la Üsküdar’a Yolculuk, Dilimizin Zenginlikleri, Üsküdar Kültür Sanat Atlası, Üsküdar Bilgi Okulu/ İhsan Fazlıoğlu ile Öğretmen Buluşmaları adlı projeleri yürütmekte, Mekteb-i Üsküdar Dergisini çıkarmaktadır.

2024 yılında Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin 1200 şairin katılımı ile düzenlediği 7. Şiir Yarışmasında  “Ey Tuti” adlı şiiri ile 1' incilik ödülünü almıştır. Ayrıca 2022’de Uluslar Arası Mili Dueli şiir yarışmasında 70 ülkeden 800 şair arasında dünya üçüncülüğü ödülüne lâyık görülmüştür.

Evli ve 3 çocuk babası.

Kitapları

Şiir: Tanrıyla Konuşmalar (2016), Yoksul Elbiseler (2017), Kapı Korkuları (2019), Acılar Coğrafyası/ İri Gözlü Kadınlar (2019), Uykulardan Çalınmış Rüyalar (MEB Yayınları) (2023), İnsanlar Geçti Aynalardan (2023)

Roman:  İçimde Konuşmalar (2016), Şehrin İçinde (2019). Galata’nın Esrar’ı (2023)

Öykü: Gözlerimde Öyküler (2023)

Araştırma: Hüsn ü Aşk’a Roman Gözüyle Bakmak (2021).

Senaryoları: Uzun Metraj: Ressam (2019), Galata’nın Esrar’ı (2019). Kısa Metraj: Büyük Kapının Öyküsü (2020), Ölen Kadının Radyosu  (2020).

Belgesel: Zamanın Eskitemediği Yüzler; Eski Tarsus Evleri (2004), Arif Nihat Asya, (2020).

Kısa Filmleri: Kapı (2021),

 

 

 

KARTAL BABA TEKKESİ VE CAMİİ

Adres: Valide Atik Mahallesi, Nuh Kuyusu Caddesi Üsküdar/İSTANBUL

 

 

Kaynaklarda Kartal Ahmed Efendi, şeyh Ahmed Kartal ve Şeyh Kartal isimleri ile anılan bu tekkenin ilk kurucusu Kadiri Tarikatından Kartal Baba lakaplı şeyh Ahmed Efendidir. Tekke’nin ikinci banisi Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın cariyelerinden La’l-ter hanımdır. Ayin günü salı olan bu Kadiri Tekkesi, Tevhidhane, Selamlık ve Harem(Şeyh Evi) bölümlerinden oluşmaktaydı.

Tekke, Nuhkuyusu Caddesi ile eski ismi Bağlarbaşı Caddesi yeni adı Kartal Baba Caddesi olan yolun birleştiği yerde ve ikinci caddenin sağ köşesindedir. Karşı köşesinde, Şeyhülislâm Ârif Hikmet Beyefendi'nin sebili, çeşmesi ve aile kabristanı vardır. Tekkenin hangi tarihte yapıldığı belli değildir. Hadîkatü'l-Cevâmi'de kayıtlı değildir. 1201 (1786)'da Paris'te basılan Plân de la villa de Constantinople, incelendiğinde, Kapıağası mevkii ile Yenimahalle arasında ve Nuhkuyusu Caddesi üzerinde 'Tekke' isimli bir yer görülür. Eski Valide Camii ile Nuhkuyusu Caddesi arasında ve Alaca Minare Camii'nin biraz ilerisinde ve köşede gösterilen bu yer, Kartal Baba Tekkesi'dir. Plân, 1786'da yapıldığına göre, tekke bu tarihten evvel mevcuttu. Sicill-i Osmânî yazarı da, "Mezanne ve meşayihten olan Kartal Ahmet Baba'nın 1203 Zilkadesinde (Ağustos 1789) vefat ettiği"ni belirtmiştir. 1199 (1784) tarihli tekkeler listesinde 'Pazarbaşı Mahallesi'nde Şeyh Ahmet Kartal Zaviyesi' diye kayıtlıdır. 1256 ve 1294 tarihli listelerde de aynı adla kayıtlıdır. Bu Kadirî Tekkesi, fevkânî olarak yapılmış olup alt katı türbe, üst katı ise, mescit halinde kullanılan semahane idi. İki kat arasındaki döşeme ve çatısı 1942 senesi kışında çökmüştür. Ahşap bir kapıdan girilen türbenin ön tarafında, bir parmaklıkla ayrılan, ziyaret mahalli vardı. Perişan ve sandukaları dağıtılmış türbedeki kabirleri saymak mümkün değildi.

Harap olan cami yapısı 1879 yılında Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın mûtakalarından Lâlter Hanım tarafından tamir ettirilmiştir. La’l-ter Hanım, tamirin sonunu göremeden vefat etmiştir. Kabri, caminin bahçesindeki hazirededir.

Zaman içinde tekrar harap olan cami 1970 yılında Vakıflar idaresi tarafından yıktırılmış, 1975 yılında ise tekrar inşa edilip ibadete açılmıştır. En son restorasyonu 2016 yılında tamamlanmıştır. Son yapılan restorasyondan önce minaresi bulunan caminin günümüzde minaresi yoktur.

En son gerçekleşen restorasyon sonrasında 15.04.2016 tarihinde tekrar ibadete açılmıştır.

 

 

 

https://www.uskudar.bel.tr/tr/main/erehber/tekkeler/12/kartal-ahmet-baba-tekkesi/1031

 

 

Cumhuriyetin Üsküdar 100’leri
 
 
 
 
 
 
Aktif Ziyaretçi24
Bugün Toplam537
Toplam Ziyaret9242
Üyelik Girişi
Takvim
Hava Durumu