• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
    • Acıbadem Türk Telekom Şehit Mete Sertbaş Ortaokulu /2024
    • Geçmişten Geleceğe Başarıyla Açılan Kapı
    • Acıbadem Türk Telekom Şehit Mete Sertbaş Ortaokulu /2024
    • Geçmişten Geleceğe Başarının adı
    • Acıbadem Türk Telekom Şehit Mete Sertbaş Ortaokulu /2024
    • Geçmişten Geleceğe Başarının adı
Ajandam Üsküdar 2025
Site Haritası

1 Nisan

MEHMET BESİM DARKOT

(1903-1990)

Üsküdarlı coğrafya bilgini. Üsküdar çarşı içinde, Uncular sokağında dünyaya geldi (17 Şubat 1903). Babası, Enderun’da yetiştikten sonra II. Abdülhamid tarafından Şehzade Abdülkadir Efendi’nin lalalığına yükseltilen Mehmed Âsaf Bey, annesi Tevhide Safiye Hanım’dır. İlk çocukluk yılları, senenin büyük kısmında Çamlıca’daki bağda, kışın ise Üsküdar’ın ayrı semtlerinde geçti. 1911’de aile ilk defa bir kışı Çamlıca’da geçirdi. O sene Bulgurlu’daki mahalle mektebinde öğrenime başladı. Mahalle mektebinden sonra İhsaniye’deki Mir’ât-ı Feyz’e kaydı yapıldı. Aile Kadıköy’e yerleşince (1914) Mekteb-i Terakki ve Kadıköy Sultânîsi’ne devam etti; oradan, bir an önce hayata atılabilmek için İstanbul Erkek Muallim Mektebi’ne geçti. Mezun olup (1923) Tatbikat Okulu’nda hocalığa başladı. 1925-1928 arasında İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nde yüksek öğrenimini tamamladı. Öğrenci olarak Avrupa’ya gönderilmeye hak kazandı. 1928-1932 arasında, Fransa’nın Strasbourg Üniversitesi’nde eğitimine devam etti. Tahsilinin son yılında Cezayir’e giderek orada araştırmalar yaptı. Cezayir Yüksek Ovaları adlı tez çalışması ile yüksek etüt diploması aldı. 1932’de İstanbul’a dönüp Dârülfünun’da göreve başladı. 1933 yılında Kurak Memleketler Morfolojisi adlı tezle doktor unvanını kazandı ve müderris muavinliğine atandı. Bu yıllarda Haydarpaşa Lisesi’nde de dersler verdi. Dârülfünun lağvedilip yerini üniversiteye bırakınca Türkiye ve ülkeler coğrafyası doçentliğine tayin edildi. 1940 yılında profesörlüğe yükseltildi. 1941-1946 yılları arasında İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu’nun müdürlüğünü yaptı. İbrahim Hakkı Akyol, Ali Tanoğlu ve Ahmet Ardel adlı arkadaşlarıyla birlikte Coğrafya Enstitüsü’nün ikinci kuşak bilim adamları arasına girdi. Yaptıkları başarılı çalışmalarla Türk coğrafya bilimine büyük katkılarda bulunmuşlardır. Darkot, bu yıllarda birkaç kez de Coğrafya Enstitüsü müdürlüğü yapmıştır. 1956’da ordinaryüs profesörlüğe yükseldi. 1973’te yaş haddinden emekliye ayrıldı. Çalışmalarını ve Türkiye seyahatlerini sürdürdü. 1 Nisan 1990’da İstanbul’da vefat etti ve Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi. 1941 Haziranında yapılan Coğrafya Kongresi’nde Türkiye’nin coğrafî bölge ayırımı onun teklif ettiği rapora uygun olarak kabul edilmiştir. Hayatının sonuna kadar en çok zaman ayırdığı konulardan biri de Türkiye şehirlerinin tarihî coğrafyası olmuştur. İlk Mekteplerde Coğrafya Muallim Kitabı, Coğrafî Araştırmalar, Kartoğrafya Dersleri, Ekonomik Coğrafya, Avrupa Coğrafyası, Türkiye İktisadî Coğrafyası, Türkiye Duvar Haritası eserlerinden bazılarıdır. İstanbul Üniversitesi’nin ilmî dergilerinde pek çok makalesi ve İslâm Ansiklopedisi’nde de birçok maddesi yayımlanmıştır.

https://www.uskudar.bel.tr/userfiles/files/MNA_Uskudarli_Meshurlar.pdf

 

 

 

CEMİL TAŞÇIOĞLU

(1952-2020)

1952 yılında Rize’de doğan Cemil Taşcıoğlu, Çapa Tıp Fakültesinde öğrenimini tamamladıktan sonra ilk olarak Şanlıurfa’da doktor olarak göreve başlamıştır. Şanlıurfa’dan sonra Çapa Tıp Fakültesinde göreve başlayan Taşcıoğlu, küresel salgın olan koronavirüsün Türkiye’de görülen ilk vakalarına baktı. Ölüm nedeni olan virüsü de bu muayeneler ve tedaviler sırasında kaptı.

İstanbul Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü ve Genel Dahiliye Bilim Dalı’nda profesör olarak görev yapmaktaydı. Cemil Taşcıoğlu’nun farklı dergilerde yayımlanan birçok makalesinin yanında Pratik Yaşam, İç Hastalıkları Vaka Derlemeleri ve Klinisyenin İç Hastalıkları Rehberi isimli kitapları da bulunmaktadır. Cemil Taşcıoğlu’nun ayrıca Dikey Koridor2, Semiyoloji ve Medical Skills Laboratory2 dersleri de vermekteydi.

Çalışma arkadaşlarından yakın çevresine kadar herkesin sevdiği Cemil Taşcıoğlu emekli olmasına rağmen hastalarını yalnız bırakmadı ve çalışmasına devam etti. Küresel salgın olan koronavirüsün Türkiye’de görülmeye başlanmasıyla beraber ilk vakalara bakan doktor olarak bilinmektedir. Çalıştığı hastanede görev yapmaya devam ederken bir yanda da üniversite öğrencilerine ders vermeye devam etti.

Dahiliye alanında birçok hizmet veren Taşcıoğlu aynı zamanda dahiliye alanına katkılar da sağladı. 68 yaşında tedavi ettiği hastalardan koronavirüs kaparak hastalanan ve tedavi gördüğü hastanede bir süre sonra vefat eden Cemil Taşcıoğlu evli ve 3 çocuk babasıydı.

Cenazesi Nakkaştepe Mezarlığı'na defnedildi. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin adı Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi olarak değiştirildi. Ayrıca Üsküdar’da Sultantepe Ortaokuluna da ismi verildi.

https://www.guneysu.bel.tr/Sayfa/profdr_cemil_tascioglu-146.html

 

 

SULTANE PROF. DR. CEMİL TAŞCIOĞLU ORTAOKULU

ADRESİ:Sultantepe Mahallesi, Hüseyin Baykara Sokağı, No: 29

KURULUŞ TARİHİ:1915

TARİHÇESİ VE OKULA VERİLEN İSİMLER:

1915 – Sultantepe Mektebi

1929 – Üsküdar 24. Mektep

(1937- 1949 Üsküdar 3. Ortaokulu)

1949 – Sultantepe İlkokulu

1992 – Sultantepe İlköğrtim Okulu

2013 – Sultantepe Ortaokulu

2020 – Sultantepe Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Ortaokulu

Uzun yıllar ilkokul olan ve son süreçte ortaokula dönüştürülen Sultantepe Mektebinin ilk dönemiyle ilgili birtakım belirsizlikler bulunmaktadır. Bu belirsizliğin en önemli sebeplarinden birisi aynı mahallede birden fazla mektep bulunmasıdır. Sultantepe Mektebi ile ilgigi en önemli ip ucunu veren Hacı Hesna Hatun Mektebidir. Aynı isimdeki caminin alt katında bulunan bu mektep günümüzeulaşamamıştır. Zira cami, 1957 yılındaki yenileme sırasında tek katlı olarak inşa edilmiştir. Okulun ilk dönemi ile ilgili bir diğer belirsizlik binası ile ilgilidir. Okulun hangi binada ve mahallenin hangi noktasında eğitime başladığı konusunda da net bir şey söyleyebilmek zordur. Bilinen. Okulun bir hayli bina değiştirdiği ve 1953 yılına dek kendisine daimi bir mekan bulamadığıdır.

1929 yılında Üsküdar 24. Mektep ismini alan okulun bir sonraki adresi edip Bey Köşküdür. Edip Bey, Halide Edip Adıvar’ın babasıdır. Sonraki sahibi Nuri Demirağ’dan kiralanmıştır. Kiralandıktan bir süre sonra da ilkokul için yeni bir adres belirlenmiş, burası ise 1937’de Üsküdar 3. İlkokuluna dönüştürülmüştür. Karma olarak eğitime başlayan Üsküdar 3. Ortaokulu, bir sene sonra erkek ortaokuluna dönüştürülmüştür. Kız öğrenciler ise Fıstıkağacı semtindeki yeni binada ve de Üsküdar 4. Kız Ortaokulu adıyla eğitim öğretime başlamıştır. 11 sene  sonra, 3. Ortaokulun erkek öğrencileri de Fıstıkağacı Ortaokuluna geçer. Böylece 3. Ortaokul, 12 senelik bie eğitim sounda kapanır.

İlkokulun Edip Bey Köşkü’nden sonra eğitime devam ettiği bina ise Selvilik caddesi üzerindeki Vei Paşa Konağı olur. Kapı numarasını 24 olması sebebiyle 1929 yılında 24. İlkokul adını alır.

1949’da Sultantepe ilkokulu ismini alan okul için şimdiki yerinde bir arazi satın alınıp hemen inşaatına başlanmıştır. Okulun 1953’te tamamlanan bu binaya taşınmasıyla gezginliği de son bulmuş, 1968 yılında aynı avlu içine yeni bir bina daha yapılmıştır. 1992 yılında ilköğretim olan okulun şimdiki binası ise 2013’te tamamlanmıştır.İlköğretim döneminin kapanması ile aynı yıl ortaokula donüştürülmüş, üsküdar 3. Ortaokulu bir anlamda yeniden hayat bulmuştur. Okulun adı 2020 yıında, Türkiye’de koronavirüs pandemisinde ilk teşhisi yapan ve aynı hastalıktan hayatını kaybeden ilk doktor olan Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu ismi de eklenerek Sultantepe Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Ortaokulu olarak değiştirilmiştir.

ÖĞRENCİLERİNDEN BAZILARI:

  • Duru Gence
  • Mehmet Ali Kılıçbay
  • Güngör Şatır Oğlu
  • Ümit Meriç
  • Cemil Taşcıoğlu
  • Yener Temelli
  • Kamil Deniz
  • Zehra Tapunç
  • Mustafa Düzgünman
  • Kamil Deniz Som
  • Metin Eloğlu
  • Necmettin Öztürk

İDARECİ VE ÖĞRETMENLERİNDEN BAZILARI:

  • Emine Hanım
  • İsmail Hakkı Olcay
  • Ziya Sezen
  • Rahmi Ünüvar
  • Ahmet Tevhik Tarım
  • Nuri Sesören
  • İsmail Hilmi Soykut
  • Selim Turan
  • Sabahattin Kudret Aksal
  •  
  •  

Yılmaz, Sinan. Üsküdar’ın Tarihi Okulları. İstanbul: Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 2022.

 

 

RAMAZAN BAYRAMI 2. GÜN

(2 ŞEVVAL 1446)

 

 

Cumhuriyetin Üsküdar 100’leri
 
 
 
 
 
 
Aktif Ziyaretçi23
Bugün Toplam395
Toplam Ziyaret9100
Üyelik Girişi
Takvim
Hava Durumu