İSKENDER BABA TEKKESİ
Adres: Ahmediye, Gündoğumu Cd. No:48 D:1, 34672 Üsküdar/İstanbul
Mescit, eski Menzilhane Yokuşu, yeni Gündoğumu Caddesi üzerinde ve bu cadde ile Dönme Dolap Sokağı'nın birleştiği köşededir. Bugün, arsası, küçük hazîresi ve İskender Baba Türbesi mevcuttur. Türbenin yan tarafında Damat İbrahim Paşa'nın 1141 tarihinde yaptırdığı çeşmesi vardı. Haznesi durmaktadır. Dergâhın karşısında Malatyalı İsmail Ağa Camii ve aksi yönde ise Ağa Hamamı bulunmaktadır. Bu semt ve cadde eski Üsküdar'ın en işlek yeri ve caddesi idi. Anadolu Seferi'ne çıkan Osmanlı ordusunun bir kısmı, posta tatarları ve her sene Mekke'ye gönderilen Surre Alayı bu yoldan geçerlerdi. Mescit hakkında Hadîka yazarı şu bilgiyi vermiştir: "Bânisi, Sultan Süleyman zamanında yeniçeri efendisi olmuş ve başka görevlerde bulunmuş olan Mehmed Efendi'dir ki, 955 (1548) tarihinde vefat edip dergâhın hazîresine gömülmüştür. Yakınında meşayih-i suŞyeden İskender Baba medfundur. Mescit, zamanla Halvetî Tekkesi olmuştur. Kaymakçı Şeyh denmekle maruf bir zat zaviyedâr olmakla, Kaymakçı Tekkesi diye ün salmıştır. Mescidin mahallesi yoktur." Mescidin bânisi Mehmed Efendi 1548 tarihinde vefat ettiğine göre, mabedini 1540 tarihlerinde yaptırmış olmalıdır. Kabri olarak gösterilen yerde, iki kitâbesiz sütun bulunmaktadır.
Vaktiyle çarşamba günleri celvetî âyini icrâ edilen bu tekkede restorasyon çalışmaları 27 Ekim 2011 tarihinde sözleşmenin imzalanması ile başlanan restorasyon çalışmaları 29 Mart 2013 tarihinde tamamlanmış, (http://seckinmimari.com/yayinlarimiz/iskender-baba-tekkesi/) Haziran 2013 tarihinde teslim edilmiş, Temmuz 2013 tarihinde de hizmete açılmıştır. Günümüzde Türk İslam Sanatlarımızın ve Türk Müziğimizin eğitiminin ve icrasının gerçekleştiği bir merkez olarak kullanılmaktadır.
https://www.uskudar.bel.tr/tr/main/erehber/turbeler/13/iskender-baba-turbesi/1175
AREFE
(30 RAMAZAN 1445)
Kurban bayramından bir önceki güne verilen ad.
Kurban bayramından bir gün öncesine mahsus olan arefe tabiri, Türkçe’de ramazan bayramından bir gün öncesi için de kullanılmaktadır. Bunun gibi, belli gün ve bayramlardan bir gün öncesine veya önemli bir olay ya da olayların cereyan ettiği bir dönemden önceki günlere de Türkçe’de arefe denmektedir.
Arefe tabirine detaylı bir şekilde ajandamızın 5 Haziran Kurban Bayramı Arefesine bakabilisiniz.