• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
    • Acıbadem Türk Telekom Şehit Mete Sertbaş Ortaokulu /2024
    • Geçmişten Geleceğe Başarının adı
    • Acıbadem Türk Telekom Şehit Mete Sertbaş Ortaokulu /2024
    • Geçmişten Geleceğe Başarının adı
    • Acıbadem Türk Telekom Şehit Mete Sertbaş Ortaokulu /2024
    • Geçmişten Geleceğe Başarının adı

25 Mart

İNCİ AYAN BİROL

(d. 1942-)

1942 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi Fizik Matematik Bölümünden mezun oldu. Çeşitli okullarda 16 yıl fizik öğretmenliği yaptı. Lisede başladığı sanat eğitimine, Dr. Süheyl Ünver, Muhsin Demironat ve Rikkat Kunt ile usta - çırak usûlü devam ederek icazet aldı.

1988-2000 tarihleri arası Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak,  2001-2013 yılları arası, Selçuk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü'nde kurucu, uzman öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1991’de, Fatma Çiçek Derman ile birlikte hazırladığı “Türk Tezyînî Sanatlarında Motifler” isimli ilk kitabı, 2008’de ise, “Klasik Devir, Türk Tezyini Sanatlarında Desen Tasarımı, Çizim Tekniği ve Çeşitleri” adındaki kitabı Kubbealtı Neşriyat tarafından yayınlandı.  Yurt içi ve yurt dışında, pek çok şahsî sergi açtı, karma sergilere katıldı. Kubbealtı Nakışhanesi’nde uzun seneler fahrî olarak hocalık yapan İnci Ayan Birol, evli ve üç çocuk annesidir. Uzun bir süredir Üsküdar Acıbadem’de ikâmet etmektedir.

 

 

KÜTÜPHANELER HAFTASI

 

Kütüphane Haftası Türkiye'de ilk defa 1964 yılının 23-29 Kasım günlerinde kutlandı. Birinci Kütüphane Haftası kapsamında Kütüphaneler Genel Müdürlüğü tarafından "Fotoğraflarla Halk Kütüphaneleri"; Milli Kütüphane tarafından da koleksiyonunda bulunan el yazmaları, Müteferrika basımlarının tamamı, ilk taş basması eserleri Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF) salonlarında sergilendi.

6 Mart 1982'de Kütüphane Haftasını Kutlama Yönetmeliği'ne resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yöntemeliğe göre kutlamaların genel mesulü ve organizatörü Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile Türk Kütüphaneciler Derneği idi. Merkezde "kütüphane ve kütüphanecilik meselelerini ele alan konularda kongre, sempozyum gibi toplantılar düzenlemek" taşradaki kütüphanelerde ise yeni yayınlan okuyuculara tanıtıcı sergiler düzenlemek, bölgedeki okullarda öğrenim gören öğrencilerin sergileri ziyaretlerini sağlamak; yerel imkanlardan yararlanarak hafta ile ilgili duyurular yapmak, kütüphane ve kitap okuma konularını içeren makaleler hazırlayıp yerel basında yer almasını sağlamak gibi etkinlikler yapılması beklenmekteydi.

2012 yılında Kütüphane Haftasını Kutlama Yönetmeliği, halk kütüphanelerinin hizmetlerini düzenleyen diğer yönetmeliklerle birlikte kaldırılmış, 2012 yılında “Halk Kütüphaneleri Yönetmeliği" yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmeliğe göre merkezî olarak gerçekleştirilen Kütüphane Haftası etkinlik programı, başta Türk Kütüphaneciler Derneği olmak üzere, mesleki sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanır.

Türkiye'de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanır. Amacı, halkın kütüphanelerden daha iyi şekilde yararlanmasını, kütüphanecilik mesleğinin tanınmasını sağlamak, Türk kütüphaneciliğinin sorunlarını halka mal etmektir. Bu yıl 60’ıncısı düzenlenecek olan Kütüphane Haftası 25-31 Mart tarihlerini kapsayacak.

 

ÜSKÜDAR KÜTÜPHANELERİ

https://www.uskudar.bel.tr/tr/main/pages/kutuphanelerimiz/604

Yukarıda paylaşılan bağlantıdan Üsküdar kütüphaneleri ile ilgili detaylı bilgiye ulaşılabilir. Ayrıca ajandamızda bu kütüphanelerimize açılış tarihlerine göre de yer verilmiştir.

 

 

Cumhuriyetin Üsküdar 100’leri
 
 
 
 
 
 
Aktif Ziyaretçi31
Bugün Toplam109
Toplam Ziyaret4155
Üyelik Girişi
Takvim
Hava Durumu