HİKMET BARUTÇUGİL
(1952-)
1952′de Malatya’da doğan Hikmet Barutçugil, 1973′de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu’nda tekstil eğitimine başladı. Yükseköğreniminin ilk yılında tanıdığı ve öğrencisi olduğu Prof. Emin Barın’ın teşvikiyle hat sanatına ilgi duydu. Hat sanatı ile ilgili çalışmalarına başladığı sırada ebru sanatını fark eden ve içindeki dinamizmi keşfeden Barutçugil’in bu sanata duyduğu sevgi kısa zamanda tüm benliğini sardı. Öğrencilik yıllarında araştırmalarını tek başına sürdürüp kendisini geliştirdi.
1977’de Akademi’den tekstil desinatörü olarak mezun olduktan sonra çalışmalarını ebru üzerine yoğunlaştırdı. 1978-1981 yılları arasında ihtisas için gittiği Londra’da araştırma ve çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Akademik eğitimden aldığı sanat altyapısını gelenekli sanatlarla birleştirerek yepyeni ufuklar açtı. Geleneği geçmişten geldiği gibi yaşatırken, çağdaş yorumları ile ilgi alanını son derece farklı mecralara çekti.
Ebruyu her zaman bir bilim dalı gibi görüp geliştirmeyi hedefleyen sanatçı, bu sanatı yaşatmak için yaşamanın gereğine inandığından, günlük kullanım araçlarından iç mimaride kullanılan malzemelere kadar birçok ürün geliştirdi. Daha önce görülmemiş ebru yöntemleri denedi. Literatüre Barut Ebrusu olarak bilinen ebru türünü bulan kişi olarak geçti
Türk Ebru Sanatını tanıtmak ve yaymak amacı ile yurtiçi ve yurtdışında (36 ülkede, Amerika B.D. Kanada, Almanya, Hollanda, Danimarka, İspanya, Avusturya, İngiltere, Mısır, Tunus, İsveç, Suriye, Ürdün, Pakistan, Hindistan, Bahreyn, İran, Japonya, Bangladeş, Slovakya, Lübnan, İsviçre, Porto Rico, Yunanistan, Bosna Hersek, Fas, Sharjah-BAE, Estonya, S. Arabistan, Umman, Slovenya, Singapur, Lituanya, Avustralya, Kuveyt, Brezilya) 119 kişisel ve 122 karma sergi açtı. 195 kurs ve seminer, 126 konferans ve uygulamalı ebru gösterimi ile 6 sanat terapisi gerçekleştirdi.
Ebru sanatı ile ilgili birçok TV programına katılan, dergilerde röportajları yayınlandı, kongrelere bildiriler verdi. Hikmet Barutçugil’in yayımlanmış birçok mülakat ve makalelerinin yanı sıra “Renklerin Sonsuzluğu”, “Suyun Renklerle Dansı”, “Suyun Rüyası Ebru”, “The Dream of Water”, “Efsun Çiçeği”, “Ebristanbul”, “Siyah Beyaz Ebru”, “O’nun Şefkati”, “Simetri”, “Battaldan Baruta Ebruvan”, “Ebristan’dan Yeşerenler”, “Türklerin Ebru Sanatı”, “Ebrulî Mardin”, “Hikmet Barutcugil Minyatür Kitap”, “Ebrularda Mardin”, “Dostluk Defteri” ve “Traume auf Wasser (Almanca, İngilizce)” “Elif ”(4 Baskı) ) ve “ Ebrunun Mermer Yüzü”, Helsinki Sergi Katalogu, 'Esma-i Hüsna' (Albüm ve katalog olarak, 2 baskı),'Uluslararası Ebru Kongresi katalog, (6 adet), 'Most Beautiful Names(Esma-i Hüsna)' adlı yayınlanmış kırık kitabı bulunmaktadır.
Gelecek yüzyılların sanatçılarına yön ve ilham verecek eserleri bu günden planlamak amacıyla 1830’ lu yıllardan kalan tarihi bir konağı Ebru evi haline getirip yaşayan bir “müze galeri ”ye dönüştürmüştür.
“Ebristan” İstanbul Ebru Evi’nde halen kâğıt, kumaş, seramik, cam, ahşap gibi malzemeler üzerine ebru çalışmalarına devam etmekte; hat, tezhip, minyatür, cilt gibi diğer geleneksel sanatları da uygulayarak sürdürmektedir.
Hikmet Barutçugil’in Ebristan Yayınları’ndan çıkan toplam 50 kitabı bulunmaktadır. Ayrıca ‘Suyun Rüyası Ebru’ adlı kitabının İngilizce basımı mevcuttur.
EBRİSTAN
Adres: Hafız Mehmet Bey Sokak No:8 Salacak 34668 Üsküdar / İstanbul
Ebristan, 1830′lu yıllarda Sultan III. Selim tarafından yapımına başlanıp Sultan II. Mahmut döneminde bitirildikten sonra, Selimiye Kışlası paşalarına ihsan edilen 12 konaktan biridir. İlk sahibi İzzettin Paşa’dır. O dönemde yapılmış ve semte de adını veren (İhsaniye) aynı özellikteki 12 konaktan maalesef sonuncusu olması sebebiyle de önem taşımaktadır. Ebristan, on yıl süren restorasyonundan sonra 1996 yılında faaliyete geçmiştir. Ebristan, başta Ebru sanatı olmak üzere diğer bütün Türk İslam sanat ve zenaatlerinin günümüzde uygulandığı bir mekândır.
Ebristan’da verilen eğitimlerin amacı; geleneksel bir sanatın bütün inceliklerini, yapım ve uygulama tekniklerini öğrenmenin yanı sıra, stresle baş edebilmek, motivasyonun arttırılması, olumlu zihinsel tutumun, yaratıcılığın ve özgüvenin artırılması, etkili iletişim gibi kişisel yeteneklerin gelişmesini sağlamaktır.
Ebristan’ın gayesi, kültür ve medeniyetimizin, kökleri yüzyıllar öncesine dayanan değerlerini, asıl özelliklerini koruyarak yaşatmak ve bu değerleri, çağdaş yorumlar ile güncelleştirerek, gelecek nesiller için yeni gelenekler oluşturmak niyeti ve inancı ile çalışmaktır.